88 социално слаби граждани ще живеят в нови жилища в Русе

1

88 социално слаби граждани и такива в неравностойно положение ще могат да живеят в новите социални жилища в Русе

Построена и оборудвана е 4-етажна сграда с 28 апартамента – 20 двустайни, 6 тристайни и 2 едностайни. Всеки от тях разполага със самостоятелен санитарен възел и тераса. Отоплението и битовата гореща вода се осигуряват от 3 източника - газ, ток и собствена соларна система, чиято цел е да намали разходите за електричество през горещия сезон. Изградени са още паркинг, детска площадка и беседка за отдих.

Всяка част от сградата може да бъде достъпна от хора с двигателни увреждания, като санитарните помещения в 9 от апартаментите са проектирани изцяло за нуждите на такива потребители.

Видеонаблюдение и домакин ще подпомагат спазването на реда и ще контролират достъпа до социалните жилища.

Месечната такса за настаняване в апартамент е 20 лева на член от домакинството. Първоначално договорите ще се сключват за период от 1 година с възможност за удължаване до 3 години. За да се изпълни крайната цел на новата социална услуга - социално включване на най-уязвимите групи от обществото, живеещите в социалните жилища са задължени да посещават детска градина и училище и да започнат работа. В това ще им помагат назначени социални работници и здравни медиатори.

„Стремежът ни е да се постигне динамика в настаняването. Жилищата да дадат най-добрата възможна среда, за да могат социално слабите и хората в неравностойно положение постепенно да се социализират“, сподели координаторът на проекта и директор на дирекция „Хуманитарни дейности“ Катя Петрова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От една страна всичко е наред, но аз съм от другата...

Харесай Дунавмост във Фейсбук