101-годишен италианец се излекува от COVID-19

1
Столетникът е роден по време на пандемията от испански грип
Столетникът е роден по време на пандемията от испански грип

В разгара на пандемията от коронавирус в Италия най-засегнатата страна в Европа обяви и добра новина. 101-годишен мъж от Римини е изписан от болницата миналата седмица, след като организмът му е победил COVID-19.

Столетникът, идентифициран само като "Г-н П." от властите, е роден по време на пандемията от испански грип, който се разпространява по целия свят през 1918-1919 г.

След като тестът му за COVID-19 се оказва положителен, г-н П. е приет за лечение в болница "Инферми" в Римини. Миналата сряда семейството му го е прибрало обратно вкъщи, изпращайки "послание на надеждата" в тези мрачни времена, пише вестник СЕГА.

Пандемията от грип през 1918 г. заразява 500 млн. души (около 1/3 от населението на света по онова време) и убива 50 млн. от тях. "Той е бил свидетел на всичко това - коментира зам.-кметът на Римини пред местен вестник. - Г-н П. показа, че дори на 101 години бъдещето все още не е писано."

Към днешна дата броят на заразените с коронавирус в глобален мащаб достига 775 000 души, сочат данните на университета "Джон Хопкинс". Общият брой на смъртните случаи е 37 100, а на излекуваните - 164 500.

Най-голям брой заразени има в САЩ – почти 160 000 души, следвани от Италия със 102 000 случая и Испания с 86 000. Най-големият брой починали са в Италия – 11 600. В Испания смъртните случаи са 7300.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че страната ще бъде в "много добра форма" по отношение на броя на апаратите за изкуствено дишане, налични в момента, в който дойде пикът на пандемията в Северна Америка. Държавният глава подчерта, че поне 10 американски компании правят медицинските изделия, а част от тях дори може да бъдат изнесени.

На въпрос на Си Ен Ен дали предишните му коментари, опровергаващи заплахата от избухването на епидемията са неверни, Тръмп отговори, че те са "всички верни". "Не искам паника в страната. Бих могъл да предизвикам паника много по-добре дори от вас", каза той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари