Тестовете за коклюш: Между 45 и 100 лева

0
Държавата отпуска средства за изследванията, но само по определени критерии
Държавата отпуска средства за изследванията, но само по определени критерии

Държавата отпуска средства за изследванията, но само по определени критерии

Случаите на коклюш продължават да се покачват осезаемо, показват данните на Министерството на здравеопазването. Болните вече надхвърлиха 450 души. Миналата седмица потвърдените случаи бяха 205 от началото на годината.

Очаква се утре да станат ясни конкретните мерки, които държавата ще предприеме в борбата със заразата. Част от тях вече се обсъждат – като намаляването на възрастта за първа имунизация, осигуряването на средства за лабораторни тестове и допълнителна доставка на 2000 ваксини по аптеките.

В много области вече има желаещи бременни жени и възрастни хора, които искат да се защитят. В очакване на четвъртото си дете Елена идва от Елхово в Ямбол, за да потърси информация за имунизациите.

Със сигурност ще се възползвам, защото не спира да се коментира този коклюш и изпитвам някакъв страх“, обяснява Елена Манолчева пред bTV.

От здравната инспекция вече са купили ваксините – бременните и близките им най-често питат именно за тази имунизация.

Вчера дойде първата бъдеща баба, която каза, че се притеснява, че би могла да зарази внучето си“, обясни д-р Радостина Калчева, директор на РЗИ-Ямбол.

Малката Стефани има всички ваксини, но майка ѝ е ограничила контактите. „Покрай тези работи с коклюша много се наплаших и гледам да е в къщи. Бих се ваксинирала, за да я предпазя нея“, категорична е Мариела Стефанова.

Личният лекар д-р Методиева отчита скок на болните и при малки, и при големи. Някои диагностицира с тест, а други – по симптоми.

„Тези изследвания не се поемат от касата, пациентът трябва да ги заплати. Ако имат финансовата възможност, хората си ги правят, ако не – не ги правят“, обяснява общопрактикуващият лекар д-р Методиева.

От министерството са отпуснали пари за тестове. Така – без лично заплащане, хората ще могат да се изследват. Това обаче ще става по определени критерии. Сред тях – в селището на пациента вече да има регистриран коклюш, деца до 5 години или такива, при които инфекцията протича тежко, както и болни деца при епидемичен взрив в ясла, градина или училище.

„Проби от заболели лица, отговарящи на критериите, могат да се взимат от всяка област в страната, като след това се изпратят за изследване в РЗИ-София и Националния център по заразни и паразитни болести“, се казва в становището на МЗ.

Това е изключително ограничаване на изследванията, което ги прави неизползваеми“, коментира обаче д-р Методиева.

В лабораториите цените на тестовете варират между 45 лв. и 100 лв.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 8
    4
    До 3:
    Според Конституцията (бе те и върху нея се изсраха!) здравеОПАЗВАНЕТО е безплатно. Ама здравеЛЕЧЕНИЕТО си го плащаш, и то с много пари! Както казваше баща ми – болен на легло се ебе!
  • 7
    3
    Въпрос
    Според Конституцията здравеопазването не е ли безплатно?
  • 7
    2
    До Ха Ха
    Взеха ни за канарчета.От един месец по Пловдив шият маски като бесни.Еха..а... кеф ти тест кеф ти маска.Те от къде знаеха преди месец и нещо че ще има епидемия оод,вероятно? Кашличка? Вносители,производители,сладка работа.Национална сигурност нулева работа.Управление на кризи? Факана работа.Насам народе насам на тестовете,само 100 лв.,нищо работа,насам.
  • 8
    1
    Хаха
    Шибана държава. Мащеха за българите
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари