Русе е сред градовете с потвърдени случаи на коклюш

2
Симптомите на заболяването включват температура, хрема и кашлица
Симптомите на заболяването включват температура, хрема и кашлица

Симптомите на заболяването включват температура, хрема и кашлица

Две бебета починаха след заразяване с коклюш. Те са били на възраст под 2 месеца, когато започва задължителната имунизация за заболяването.

Инфекцията се установява във все повече области у нас.

Най-много потвърдени случаи има в столицата, предава bTV.

Болни има също и в София-област, Хасково, Стара Загора, Русе, Пловдив, Плевен, Перник, Монтана, Кюстендил, Враца, Видин, Велико Търново, Варна, Бургас и Благоевград.

Накратко казано – в повече от половин България има коклюш.

Симптомите на заболяването включват температура, хрема и кашлица.

По-късно кашлицата става на пристъпи, като са характерни много и кратки изкашляни, последвани от особен звук. Именно заради него идва и другото име на заболяването „магарешка кашлица“.

В началото на заболяването кашлицата е по-силна през нощта, но след това я има и през деня.

Кашлицата може да продължи до 3 месеца.

Здравните власти посочват, че около половината от болните у нас са имунизирани. Причината е, че имунитетът след тази ваксина спада с времето и затова трябва да се правят реимунизации.

Ваксинацията срещу коклюш започва на 2-месечна възраст, след това продължава с още два приема на 3-ти и 4-ти месец. Реимунизация се предвижда на 16-месечна възраст, на 6 години и на 12 години.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    2
    притеснително е
    Отдавна не сме юркани за ваксинация.Сън не са спали някой икономически кръгове.
  • 6
    1
    Да,да Вярно е
    Вярно е.От ноември 2023 г се чува"магарешката кашлица",най вече сред подрастващите,тинейджърите.Само че в Русе и България тези работи се "откриват" след половин година.Възможно е епидемията да премине вече,когато се сетиха да обявят че има проблем."След дъжд,качулка."
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари