Румънски фермери скочиха срещу противоградните ракети

4
Земеделците настояват за прекратяване на дейността на системата за борба с градушките
Земеделците настояват за прекратяване на дейността на системата за борба с градушките Снимка: БНТ

Земеделците настояват за прекратяване на дейността на системата за борба с градушките

Човешката намеса в климатичните процеси винаги води до страхове и конспирации. Така е и в Румъния. Там фермери настояват за прекратяване на дейността на системата за борба с градушките.

Земеделците смятат, че ракетите, които разпръсват градоносните облаци, намаляват драстично валежите от дъжд и предизвикват пагубна за реколтата суша.

Обработвам около 500 хектара. Тази система против градушки ни вреди всяка година. Преди няколко години, когато нямаше ракети против градушка, валежите и реколтата бяха близки до нормалните количества.

Факт е, че от няколко години в област Вранча се наблюдава все по-сериозно засушаване.

"За последните четири години бяхме засегнати от все по-голямо изсъхване на почвите, което съвпада с пускането в действие на станциите за защита против градушки. Поисках тази система да бъде спряна, докато не бъде проведено проучване как тя влияе на валежите, но това не беше направено", каза Теофил Даскалу, асоциация на зърнопроизводителите, Вранча, предаде БНТ.

След първите оплаквания на фермери преди месец представители на властите и технически експерти обясниха, че липсата на дъжд няма нищо общо със системата за борба с градушки.

Според тях сребърният йодид, използван при разбиване на градоносните облаци, дори предизвиква повече валежи, тъй като използваните ракети не експлодират, а изгарят - с нищожно въздействие върху флората, фауната и населението.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    5
    Георги
    Тези са пълни "смешковци".Ракетите не "разбиват" облаците.Няма как да "разбиеш" пара.Разпръсква се сребърен йодит,по този начин се образува много на брой,но дребна градушка,която не нанася щети или се стая по пътя си до земята.Градушката се образува винаги около твърдо ядро,запрашеноста също е фактор,но всеки си дрънка-"врели-некипели".🙂
  • 5
    4
    Краси
    Продължавайте да изсичате горите така ще е
  • 7
    3
    Тоди
    В това засушаване ,човешкия фактор оказва влияние, но не и с противоградните ракети!
  • -1
    2
    до 1
    Дали?! Може би на теб ти убягва нещо или не разбираш смисъла.
  • 6
    1
    ХАХАХАХАХА
    Тези са по-малоумни даже и от "българските" фермери!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари