Денят на Конституцията отбелязаха в Русенския университет

0

Юридическият факултет организира дискусия за 145 години Търновска конституция

​Днес в Русенския университет се проведе среща-дискусия на тема: „145 години Търновска конституция – мост между миналото и бъдещето на България" с ученици и студенти. Поводът за събитието, организирано от Юридическия факултет, е Денят на Конституцията и българския юрист, който се отбелязва на 16 април.

Водещ на дискусията беше гл.ас. д-р Мария Радева, която откри събитието, съобщават от университета. В дискусията се включиха ученици от 10 и 11 клас от Английската гимназия и СУЕЕ.

Доц. д-р Зорница Йорданова – преподавател по конституционно право - представи историческото развитие на Търновската конституция. Специално внимание беше обърнато на Народното събрание и неговото развитие от учредителното събрание до наши дни и по-конкретно на мандата и състава на Народното събрание.

Пред учениците бяха показани стари издания на Търновската конституция; автентични издания с историята на българската конституция; изследвания по конституционно право.

Беше представен и документалният филм „Премеждията на Свещената книга", посветен на историята на първата българска конституция, приета от първия български парламент.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Абе
    Каква конституция, този ПУЦ е за закриване с тези измислени и натъкмени конкурси за доктори и хабилитирани преподавателчета. А за почетния павликенски селски гений да ме говорим. Жалко за децата, които примамвате за студенти и им съсипвате бъдещето.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари