Инсултът е най-масовият убиец на българите

0
Доц. Росен Калпачки: На 10 минути един българин получава инсулт
Доц. Росен Калпачки: На 10 минути един българин получава инсулт Снимка: Росен Калпачки / Facebook

На 10 минути един българин получава инсулт, обясни доц. Росен Калпачки

Жените получават инсулт по-често от мъжете и в по-ранна възраст. За тази световна тенденция, валидна и за България, съобщи д-р Георги Георгиев, заместник-председател на „Асоциацията за инсулт и афазия“. На дискусия в навечерието на Световния ден за информираност за инсулта водещи лекари припомниха, че страната ни е на челно място в Европа по смъртност от това заболяване, предаде БНР.

На 10 минути един българин получава инсулт, обясни доц. Росен Калпачки - ръководител на най-големия център за лечение на инсулти в столичната университетска болница "Света Анна". Близо 9 процента от стигналите до болница умират, а според световната статистика половината от преживелите умират до една година заради инвалидизацията:

"Без никакви заобикалки, това е най-сериозният убиец на българите".

Светлината в тунела е модерното лечение на инсулта, стига пациентът да стигне навреме до едно от 50-те звена, в които се прилагат процедурите тромболиза и тромбектомия. Това трябва да се случи в първите часове, след като близките са разпознали симптомите:

"Просто обаче пациентът не може да дойде на другия ден или да си легне вечерта с надеждата да му мине".

Освен нарушение в говора симптоми за инсулта са увисване на ъглите на устата, слабост в ръцете, припомни д-р Георги Георгиев от Асоциацията за инсулт и афазия:

"Правилното действие е позвъняване на телефон 112 и съобщаването за това, че има инсулт".

У нас едва 3 процента от инсултите се лекуват чрез модерните процедури, които увеличават шанса човек да напусне болницата без инвалидна количка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Лоша храна
    Политици шибаняци в парламента,банки и съдия изпълнители с адвокати,лихвари,кожодери,мошенници,пияна жена и курва дъщеря джукеса,син наркоман и болни стари родители на легло,собственика на фирмата в която рсботиш не е педераст,а е див изоглавен педераст,от ерп-тата са шайка извратени хомосексуалисти с прашки,учителите на децата ти им проповядват че имало най малко три пола и с турците сме биле добре преди 149 години,черпели сме ги с козунак,а те нас със ярешко и овчо.Карат ни да викаме "Слава Украина" евреи български и оглупели и ЕТО :::::: ИНСУЛТА ТИ Е ГОТОВ и като си сипеш омагьодана нафта в колата или ленив бензин? Какво може да ти се случи с новите данъци? ИНСУЛТ,ИНСУЛТ,ИНСУЛТ,ИНСУЛТ...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари