Синдикат "Висше образование и наука": Обявяваме протести действия

1
Недоволството е във връзка с недостойно ниското заплащане на университетските преподаватели
Недоволството е във връзка с недостойно ниското заплащане на университетските преподаватели

Недоволството е във връзка с недостойно ниското заплащане на университетските преподаватели

Национален браншов синдикат “Висше образование и наука” изпрати днес Отворено писмо до президента Румен Радев, служебния премиер Димитър Главчев, служебния министър на финансите Людмила Петкова, служебния министър на образованието и науката Галин Цоков и Красимир Вълчев, председател на Комисията по образование и наука в НС, съобщават от КНСБ. Публикуваме текста на писмото:

"Уважаеми госпожи и господа,

Държавната политика за увеличение и стабилизиране на доходите на работещите в сферата на висшето образование и науката, започнала през 2020 г., предвижда ежегодно повишение на заплатите на академичния и неакадемичния състав на държавните висши училища (ДВУ) в Република България. В резултат на тази мярка в държавния бюджет за 2024 г. са заложени допълнително 39 млн. лева, необходими за ръст на заплатите на академичния състав от 01.01.2024 г.

Планирано е последващо увеличение на заплатите, считано от 01.04.2024 г., за което са предвидени 150 млн. лв. (компенсация за отпадането на студентските такси, обявена от редовния премиер акад. Николай Денков). Договорено и законоустановено е те да са целеви за възнагражденията на академичния и неакадемичния състав в ДВУ, както и за повишение стипендиите на докторантите. Предложени и одобрени са и необходимите промени в Закона за висше образование (ЗВО), следвайки политиката по доходите и особено реформата за създаване на специализирана администрация, заложена от 2020 г. в чл. 53, за която досега нямаше финансиране. Така предложеният проект на МОН за Постановление на Министерския съвет (ПМС), чийто срок за обществено обсъждане приключи на 11.04.2024 г., вече месец е в зависимост от решението на Министерството на финансите.

Във връзка с изпълнението на горепосочените политики по доходите от началото на годината бяха проведени множество срещи на държавно ниво, инициирани както от Национален браншов синдикат „Висше образование и наука“ – КНСБ (ВОНКНСБ), така и от ресорните министерства и комисии в Народното събрание, а допълнителните суми бяха договорени конкретно с финансовия екип в МОН.

След встъпването в длъжност на настоящия служебен кабинет обаче всички предстоящи действия се превърнаха в колективни бездействия, особено от страна на Министерство на финансите. Въпреки внесените документи и изчисления от МОН, договорени със социалните партньори, за съгласуване в МФ, все още не е публикувано ПМС (на основание чл. 92 от ЗВО), въпреки приключените законови процедури. От договорените допълнителни средства за тази година към бюджетите на ДВУ не е постъпил нито лев. Заплатите на работещите в сектор висше образование и наука към днешна дата са на нива от началото на 2023 г.

На срещата, проведена на 08.05.2024 г. в МФ, участие взеха служебният министър Людмила Петкова, служебният министър Галин Цоков, всеки със своя финансов екип, г-н Красимир Вълчев – председател на Комисията по образованието и науката, а от страна на ВОН-КНСБ – проф. Лиляна Вълчева и доц. Агата Манолова. Служебният министър Петкова поиска допълнително време и обяви следващата среща да се проведе в петък, 10.05.2024 г., с мотив необходимостта от време за верифициране на представените от МОН изчисления и осигуряване на необходимото финансиране по ПМС.

Работното заседание не се състоя по вина на МФ, с което показаха, че категорично се дистанцират от поемането на отговорност за спазване на вече обявеното, договореното на държавно ниво и гласуваните изменения и допълнения на ЗВО в Народното събрание.

Националният синдикат ВОНКНСБ не се съгласява с нихилистичната политика от страна на служебния министър на финансите, нито ще остави министър Петкова да анулира решения и договорки, взети от социалните партньори в рамките на тристранния диалог, съгласно Кодекса на труда. Категорично не сме съгласни утвърдената политика по доходите, следвана в продължение на три години от няколко редовни и служебни правителства, да бъде унищожена сега с едноличния отказ на служебния министър на финансите.

Министър Петкова отказва да поеме отговорност и като част от екипа на МФ в кабинета Денков, който публично обяви свободен ресурс от 150 млн. лв. за компенсация на въвеждането ад хок на безплатното обучение в ДВУ. Сега, в качеството ѝ на служебен министър, г-жа Петкова отказва да предостави тази сума, нарушавайки решението на НС.

В резултат на създалата се ситуация, и като вземаме предвид отговорността, която имаме към своите редови членове във всички държавни висши училища в страната, както и колегите ни от НИМХ, БАН и ССА, с настоящото отворено писмо

обявяваме протестни действия срещу решенията на Министерство на финансите и лично срещу позицията на служебния министър на финансите г-жа Людмила Петкова.

Националният протест на ВОНКНСБ ще се състои на 20.05.2024 г., понеделник, пред сградата на Министерство на финансите.

Нека уважаемите госпожи и господа министри не забравят, че елитът на България гради своята кариера благодарение на знанията и уменията, придобити от университетските преподаватели. С решенията си министър Петкова отнема правото на достойно заплащане на труда на своите преподаватели и поставя в унизително положение онези, които работят за изграждането на бъдещия стопански, политически и административен капацитет на държавата. Няма да приемем това. Интелигенцията на България не заслужава подобно отношение и ВОНКНСБ ще отстоява правата и авторитета на работещата българска академична общност. Затова обявяваме протестни действия!

Оказва се, че висшето образование не е сред основните държавни приоритети и от него държавата е склонна да пести средства, за да няма интелигентни избиратели, които да мислят, оценяват факти и постъпки и да търсят сметка на тези, които не мислят за бъдещето на България. Не можем да останем безучастни!

Учени, преподаватели, докторанти и студенти – хора на образованието, науката, културата и духовността, присъединете се към нашите справедливи искания за достойно заплащане на труда ни!"

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    112
    Само помислете какъв учебен процес водите .Какви резултати има от вашата работа ?Колко на брой сте във т.н. ,академична общност ? Какви заплати получавате и тогава очаквайте не пари , а камъни по главите !
  • 5
    1
    русенец
    Можете да си вдигнете заплатите 8-9 пъти, като същият фонд работна заплата го разпределяте върху 6-7 университета, а не върху 50 и кусур, колкото са сега. На пет милионна България не са и нужни толкова университети.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари