Пожар унищожи голям търговски център в Полша

2
Над 80% от МОЛ-а с 1400 магазина е обхваната от пламъците
Над 80% от МОЛ-а с 1400 магазина е обхваната от пламъците

Над 30 екипа и 200 огнеборци са се борили с огъня

Пожар пламна в голям търговски център с 1400 магазина във Варшава. Над 80% от сградата е обхваната от пламъците.

Говорител на полицията заяви, че няма данни за пострадали. Инцидентът е възникнал рано тази сутрин – в 3:15 часа местно време, информира bTV.

В 6:00 часа сутринта жителите на Варшава бяха предупредени чрез текстово съобщение от службите за спешна помощ да държат прозорците затворени, за да сведат до минимум рисковете за здравето на хората заради дима.

Екипът на пожарната е включил специално звено за противодействие на екологичните щети.

В социалните мрежи има коментари за умишлен палеж – мотивите са конкуренция и „нечестна игра“, коментира Polskie Radio.

Според коментиращите това не е първият пожар там и алармата не е била в изправност, а жителите на квартал Białołęka във Варшава скоро трябва да очакват нов жилищен комплекс.

Пожарникарите пристигнали 11 минути по-късно след възникването на пожара и установили, че повече от две трети от търговския център вече са обхванати от пламъците.

Над 30 екипа и 200 огнеборци са се борили с огъня. Огънят е обхванал цялата сграда. На място са пристигнали и специализирани спасителни екипи и парамедици. Огънят е бил овладян около 9 часа сутринта.

Според главния командир на държавната противопожарна служба - бригаден генерал Мариуш Фелтиновски, тази ситуация е странна „толкова бързо сграда с такъв мащаб да бъде в капана на огъня“.

Пожарникарите не са успели да влязат много навътре в горящата сграда, защото било твърде опасно.

Документацията, която имаме, показва, че е имало няколко пожарни зони - вероятно осем, но се вижда с просто око, че не всички системи вътре са работили, може би са били деактивирани“, посочва още Мариуш Фелтиновски, цитиран от полските медии.

Той обяснява още, че е "ако една сграда е голяма, тя се разделя превантивно на определени зони, за да не се разпространява огъня в случай на пожар. Пожарната аларма е работила, защото пожарната служба е била уведомена, но затварянето на зоните, за да се предотврати разпространението на огъня, може да не е проработило“.

Причините за пожара ще бъдат разследвани от полицията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари