НСИ: Средната работна заплата достига 2 300 лева

0
Заплатите растат с двуцифрено число
Заплатите растат с двуцифрено число Снимка: Dunavmost

Заплатите растат с двуцифрено число

През първите три месеца на 2024 г. средната месечна работна заплата в България нараства със солидните 16.8% спрямо същия период на миналата година, достигайки 2198 лв. Това съобщиха от Националния статистически институт. Увеличението обаче е разпределено много неравномерно между различните сектори на икономиката.

Средната брутна месечна работна заплата за януари 2024 г. е 2155 лв., за февруари - 2139 лв., а за март достига 2300 лева. Така през третия месец от годината се наблюдава съществено повишение на доходите в сравнение с първите два.

Най-голям ръст на възнагражденията се наблюдава в сферата на "Други дейности" и "Хотелиерство и ресторантьорство" с впечатляващите 24.4%. Двуцифрено увеличение има и в "Операции с недвижими имоти" (+21.5%), както и в строителството (+20.7%). В същото време обаче, в няколко ключови сектора заплатите остават изоставащи. Така например в преработващата промишленост, която е сред водещите работодатели в страната, увеличението е едва 5.3% до 1908 лв. среден месечен доход.

Големите различия се виждат и от подреждането на секторите по размера на заплащането. Начело продължават да са "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти" със средно 5252 лв. на месец, следвани от "Финансови и застрахователни дейности" с 3395 лв. Най-ниско остават възнагражденията в "Хотелиерство и ресторантьорство" (1366 лв.), "Други дейности" (1528 лв.) и селското стопанство (1543 лева).

Що се отнася до наетите лица, техният брой нараства с 0.6% на годишна база до 2.32 млн. души към края на март 2024 г. Въпреки това в някои сектори като преработващата промишленост (-11.4 хил. души) и административните дейности (-4.0 хил.) е отчетен спад на заетостта. От другата страна, най-голямо увеличение на работещите има в здравеопазването (+12.1 хил.), хотелиерството и ресторантьорството (+7.2 хил.) и ИТ сектора (+6.0 хиляди).

Анализаторите очакват дисбалансите между секторите да се задълбочат още повече през следващите месеци, тъй като ефектите от инфлацията и забавянето на икономиката окончателно ще се разгърнат. Според тях фирмите ще бъдат принудени да оптимизират разходите си, което неминуемо ще доведе до по-нисък ръст на доходите в повечето области на икономиката.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    6
    до 5
    Ами истина е, не са лъжи. Просто заплатите в Русе са много ниски. Няма достатъчно фирми, които искат да развиват производство тука. Никой не ги и търси. То затова се и обезлюдява града.
  • 5
    5
    Тоди
    Лъжи. лъжи и пак лъжи........само лъжи!
  • 9
    4
    мммм
    2 300 лв. бруто означава 1 800 лв. нето. Интересно дали наистина това е средната заплата в България ..?!
  • 5
    3
    ....
    какви са тея глупости
  • 7
    2
    Бу
    Тез шизофреници пак бълнуват някакви глупости. Къде са тия заплати по 1500лв. Май взимат данните си само от 5 улици в центъра на София.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари