Драгомир Драганов се срещна с Хасан Исаев

1

Примерът, който давате на младите, е безценен, обърна се областният управител на Русе към спортната легенда

Вие записахте името си в златните страници на спортната ни история. Донесохте ни радост и ни показахте, че с трудолюбие, упоритост и воля няма непостижими цели. Вие успяхте да сбъднете мечтите на поколения българи“, каза областният управител на Русе Драгомир Драганов при срещата си с олимпийския шампион по борба от Монреал през 1976 г. Хасан Исаев.

Днес Хасан Исаев посети Две могили, където разговаря с хората от града за значението на спорта не само за физическото здраве, но и за ценностите, в които той възпитава. По-късно малкият професор по голямата борба, както често Хасан Исаев е бивал наричан от безспорния авторитет в този спорт проф. Райко Петров, ще посети провеждащото се в града състезание по народни борби.

Драганов каза още, че Хасан Исаев е пример за упоритост и воля. „Вашите качества – толерантността, спортсменството и честната игра, продължават да вдъхновяват още много млади хора, които са тръгнали по Вашия път. Не жалете сили, възпитавайте и учете новите олимпийски надежди на страната ни. Те имат нужда от достойни мъже като Вас. Примерът, който давате на младите ни състезатели, е безценен“, посочи още Драганов в разговора си с Хасан Исаев.

Припомняме, че сред приоритетите в управленската програма на областния управител Драгомир Драганов е и развитието на спорта.

Областната администрация ще подкрепя и съдейства за реализирането на разнообразни инициативи, насочени към привличането на повече младежи както към любителския, така и към професионалния спорт.

Хасан Исаев е роден на 9 ноември 1952 г. в кубратското село Бисерци. Започва да тренира борба на 10 години при треньора Байрам Велиев. После го поема Муса Алиев, за да се усъвършенства при заслужилия треньор Юмер Фикриев в Спортното училище в Разград.

През 1973 г. е втори на Световното в Техеран. През 1974 г. става световен шампион в Истанбул, а през 1975 г. – в Минск.

Има европейски титли от първенствата – в Лозана през 1973 и в Лудвигсхафен – през 1975.

През 1973 година е носител на Златния пояс „Дан Колов“. Звездният миг на Исаев идва на Олимпийските игри в Монреал през 1976-а, когато стъпва на най-високото стъпало на почетната стълбичка в категория до 48 килограма в свободния стил.

Надпреварата в Канада е особено драматична, а на всичко отгоре именитият ни състезател стига до отличието с подут лакът и след обезболяващи инжекции. В средата на 70-те години Исаев налага хегемония при най-леките борци с ювелирен стил и непримирим дух за победа. В категория, в която конкуренцията по традиция е убийствена най-вече заради постоянната азиатска заплаха, неговото майсторство предизвиква суперлативи от всички страни.

В годините на тепиха малкият голям шампион успя да превърне името Хасан Исаев в световна марка за класа в свободната борба. Слави се като изключително дисциплиниран и спазва строг режим, но постепенно зачестилите травми го отказват от активната състезателна дейност.

Така, след като целува тепиха за последно през 1979-а, той става треньор в „Лудогорец“ и неговите състезатели печелят във времето над 70 медала, предимно при юношите и кадетите. Обявен е за почетен гражданин на Разград.

Днес в негова чест в родното му село Бисерци всяка година се организира турнир за млади таланти, в който най-добрият състезател се награждава със „Златен пояс“ на негово име.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари