Започват безплатни прегледи на зъбите на децата във всички ясли в община Русе

1
Скринингът ще се проведе от лекаря по дентална медицина д-р Елизабет Йорданова
Скринингът ще се проведе от лекаря по дентална медицина д-р Елизабет Йорданова Снимка: Община Русе / архив

Скринингът ще се проведе от лекаря по дентална медицина д-р Елизабет Йорданова

На 14 май за втора поредна година стартира общинската програма „Моите зъбки – здрави и бели“ за превенция и профилактика на кариеса в ранно детство при деца от 1 до 3 години, посещаващи детска ясла на територията на община Русе. Предвидено е програмата да обхване 37 яслени групи от всички 9 ясли и техните филиали. Програмата стартира с Детска ясла №16 по изготвен график.

През 2023 г. в програмата участваха над 500 деца от общински детски ясли, а анализът на резултатите от проведения скрининг показа, че при 42% от тях се наблюдават проблеми с денталното здраве. Най-често срещаният проблем при децата е влошена зъбна хигиена – обилна плака при централните и латерални резци и проксимални кариеси на моларите при децата над 2 г. възраст.

Скринингът ще се проведе от д-р Елизабет Йорданова, лекар по дентална медицина, с еднократни стоматологични инструменти, а самият преглед ще е под формата на игра. На всички прегледани деца ще бъдат изготвени карти за проведен дентален преглед с описание на зъбния статус, които ще бъдат предоставени на родителите.

Освен финансираните от Община Русе прегледи, децата ще получат като подарък четка и паста за зъби, съобразени с възрастта им. Подаръците са осигурени с безвъзмездно дарение от фирма „Рубелла Бюти“.

Родителите, които желаят децата им да се възползват от безплатните прегледи при дентален лекар, трябва да попълнят информирано съгласие и да го предоставят на директора на детската ясла, която посещава детето им. Не е необходимо да се предоставят здравни книжки на децата, тъй като прегледите не са обвързани с НЗОК.

Посещенията от зъболекаря ще се проведат спрямо предварително изготвен график за всяка ясла и ще са съобразени с режима на всяка яслена група.

Реализирането на подобна програма е от изключително значение, тъй като кариесът в ранното детство е най-широко разпространеното хронично, бактериално и поведенческо заболяване на твърдите зъбни тъкани, което засяга най-често циркулярно вестибуларните или лингвалните повърхности на горните временни резци и молари на деца в ранна детска възраст. Кариесът обичайно протича бързо и често води до разрушаване на цялата корона на зъба. Разрушаването на горните резци води до проблеми с говора и промяна в захапката.

Сред причините за появата на кариеса в ранното детство са:

• Честа употреба на сокове, подсладени напитки и храни, богати на захари;

• Липсваща или лоша орална хигиена;

• Продължително нощно хранене с допълнително подсладено мляко;

• Бактерията S. Мutаns.

Програмата предвижда провеждането на безплатни профилактични прегледи от дентален лекар и запознаването на родителите и персонала в детските ясли с проблема на кариеса на ранното детство. За децата в яслените групи са подготвени съобразени с възрастта им образователни материали и играчки, с които педагозите периодично под формата на игри ще насочват вниманието на децата към поддържане на добра орална хигиена.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари