Все повече възрастни хора са изоставяни от семействата си в болници

1
Много често семействата категорично отказват да приберат своите роднини
Много често семействата категорично отказват да приберат своите роднини

Много често семействата категорично отказват да приберат своите роднини

Все повече семейства изоставят своите възрастни роднини в болница и не искат да поемат отговорност в грижата за тях. За проблема сигнализират от Университетската болница за активно лечение „Царица Йоанна ИСУЛ“ пред БНТ.

Настаняването в социално заведение е дълга и процедура, а през това време медицинските специалисти поемат безвъзмездно грижата за тях. В същото време хосписи и частни домове са непосилни за финансовите възможности на пациентите.

Според заместник-директора на болницата д-р Петър Герзилов става дума за неприятна тенденция, която за съжаление все повече се засилва.

„Преди години са били по двама-трима за период от 3-4 месеца, сега всеки месец има по четирима пациенти в отделните клиники с различни страдания. Това са били интелигентни хора, които по една или друга причина са изоставени. Това е морално и етично напълно недопустимо.“

Медицинската сестра Марияна Божанова споделя, че много често семействата категорично отказват да приберат своите роднини, а други директно дават фалшиви телефонни номера или лъжат, че са в чужбина.

„Още при приемането разбираме кой пациент е самотник и кой не. Поради тази причина от първия ден търсим контакти с близките, за да бъдат подготвени, когато дойде време за изписване. Пациентите искат да се приберат вкъщи, но те са изоставени много преди да дойдат в болницата“.

От болницата допълват, че няма как да оставят пациентите на улицата и поради тази причина се свързват със социалните структури, които имат отношение към тази дейност. В момента в София има две заведения, които се занимават със следболнично долекуване, но техният капацитет е запълнен, а за освобождаването на свободно място се чака твърде дълго време, през което пациентите остават в болницата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    ...
    „В момента в София има две заведения, които се занимават със следболнично долекуване, но техният капацитет е запълнен...“ С последните две думи се изчерпва етичната и морална отговорност на българската държава. В момента тече предизборна кампания и куцо и сакато обещават как ще подобрят живота в България, обаче когато ги изберат, веднага се оказва, че всъщност нищо не може да се направи, освен да си вземат редовно заплатката и рушветите, където се отвори възможност. За България, Бог да прости!
  • 6
    1
    фена на Путин
    Следствие на "цивилизацията" и европейската ценностна система. Бягат на запад да мият гъзовете на чуждите пенсионери а родителите си заебават по болници, защото няма старчески домове и няма какво да им вземат за да ги приемат там.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари