Володимир Зеленски: Нападението на руските сили срещу Харковска област може да е на вълни

0
​Според украинския президент Русия иска да атакува и град Харков
​Според украинския президент Русия иска да атакува и град Харков Снимка: Facebook

Според украинския президент Русия иска да атакува и град Харков

"Нападението на руските сили срещу Харковска област в Украйна би могло да е само първа вълна на една по-голяма руска офанзива". Това заяви украинският президент Володимир Зеленски в интервю за Франс прес.

Той добави, че Москва иска да атакува и град Харков.

"Те предприеха тяхната операция, тя може да е на няколко вълни. И това да е тяхната първа вълна. Но ситуацията е под контрол след тази вълна", увери Зеленски в момент, в който руските сили постигнаха най-големите си териториални придобивки във войната от края на 2022 г., отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

Зеленски все пак увери, че въпреки напредъка на руските сили пред последните дни в Харковска област, ситуацията е по-добра за украинските сили, отколкото е била преди седмица, когато войските на Кремъл изненадващо преодоляха границата на 10 май.

"Те са на 5-10 километра максимално от границата, спряхме ги. Не бих казал, че това е един голям руски успех, но трябва да бъдем трезви и да признаем, че те, а не ние, са тези, които настъпват в нашата територия. Това е тяхното предимство", заяви Зеленски.

Според него ситуацията все още не е стабилизирана. "Въпреки това тя е под контрол и е по-добра в сравнение с първия ден на офанзивата благодарение на изпратените подкрепления", подчерта той.

Според него Русия иска да атакува град Харков, който е вторият по големина в страната и е само на няколко километра от фронтовата линия. Вчера руският президент Владимир Путин заяви, че за момента Русия няма намерение да атакува Харков.

Зеленски увери, че битката за града, ако има такава, би била тежка за руската армия. "Те искат подобно нещо, те искат да атакуват", каза той и добави: "Но те разбират, че това е една трудна битка. Това е един голям град и те разбират, че ние имаме сили и че ще се сражаваме дълго".

Сега според него става дума Украйна и нейните западни съюзници да не покажат слабост, заяви Зеленски и поиска две системи "Пейтриът" за защита на небето над Харковска област и за защита на военните, които защитават тази област.

"Те са като зверове. Ако почувстват слабост в това направление, те ще напреднат", заяви Зеленски и добави, че ако украинските войски успеят да спрат тези на Русия, тя ще се откаже. "Според мен те няма да допуснат милиони от тях да измрат", каза той.

Според Путин офанзивата цели да създаде буферна зона, която да попречи на украинските удари по руска територия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    фена на Путин
    Ама на Франс Прес реве. Чака бабоеба да си изпусне жалкото его и рейтинг и да прати войски там, които Владимир моментално ще изпържи. Между другото иска две ПВО да защитава защитниците на града. Модерният синоним на нацисти.
  • 5
    1
    Зеленски
    Скоро май ще ми порят задника на вълни, цяло цунами от пишки очаквам да ме опъне така както моята лична приятелка Путин Хуйло знае най добре!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, синът ми глътна 1 лев, ще умре ли?
- Глупости, колко депутати се нагълтаха с милиони, даже разстройство нямат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари