Свалят маркировката от жълтите павета с чукове

1

Работниците твърдят, че „друг начин няма“

Маркировката, положена върху жълтите павета в центъра на София, се свалят с чук.

Работниците твърдят, че друг начин няма. „Те не удрят върху паветата, а тук – върху боята. С какво да я махнем? Кажете?“, казва един от служителите, нает от фирма „Трейс груп“, предаде bTV.

Маркировката се сваляла „люспа по люспа”, защото пешеходната пътека трябвало да бъде преместена.

От Общината чакат отговор от фирмата „Трейс груп“, която е ангажирана с ремонта.

Припомняме, че служители отново на същата фирма преди време бяха хванати да удрят върху жълтите павета докато ги пренареждаха.

Жълтите павета са културна ценност

Жълтите павета в София бяха обявени за културно наследство с единодушно решение на Столичния общински съвет през 2013 г. Тогава в сайта на Столична община беше посочено, че „от 105 години жълтите павета застилат стародавния софийски център, както и тръгващите от него улици в различни посоки“.

Те се класифицират като културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство. Тогава от общината дори обещаха, че „паветата ще бъдат заснети и описани, като при следващи ремонти те ще се възстановени в същия вид“.

Откъде идват тези павета?

Жълтите павета са паважна настилка от керамични блокове. Според легендата те са подарък за сватбата на цар Фердинанд, а според фактите са внос от Австро-Унгария по инициатива на тогавашния кмет на София – Мартин Тодоров.

През 1907 г. 28 400 кв/м, са застлани с жълт паваж, а през 1908 г. – 30 902,46 кв/м или общо 59 302,46 кв/м.

Периодът, през който централните софийски улици се покриват с жълти павета (1907-1908 г.), съвпада с появата на емблематичните за София сгради – Народния театър (1906 г.), Военния клуб (1907 г.), Халите (1911 г.), Централна баня (1913 г.), храмът „Александър Невски“ (1904-1912 г.).

Докато историята на сградите е добре известна, тази на паветата е доста мъглива и противоречива. Повечето източници са съгласни, че жълтите блокчета са излети в Будапеща, направени от стрит и изпечен варовик, наречен мергел, но официален консенсус за причината те да се появят в София няма.

Популярната версия за сватбения подарък се оказва не много надеждна – установила се е по-скоро заради романтичната си привлекателност и благодарение на безкрайни повторения.

Според сайта на Столичната община „полагането на керамичните павета не е емоционален дар по случай сватбата на княз Фердинанд с Мария Луиза, която по това време (1907 г.) вече не е между живите“. Проста историческа справка показва, че няма как паветата да са подарък и за втората сватба на Фердинанд I – когато той се жени за принцеса Елеонора фон Ройс-Кьостриц през 1908 г., софийските улици вече са покрити с тях.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    само
    да пита че не му разбирам да опитате с фрексчета на батерия с телен диск или ша кажете че тия работници не различават дрелка от флеска-ъгловшлайф --e ше речете очила и каска трябва да има.може и със заточена шина може да се опита ,.знам ли ,аз незнаещ и неук
  • 10
    1
    Пффф
    Аматьори...как с обикновен чук, всеки себеуважаващ се българин знае, че най-добре си става с тесла
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Група британски учени са доказали, че няма нещо във Вселената, което българите да не могат да напсуват.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари