Смениха ръководството на Комисията за защита на потребителите

0
Новият председател е Мария Филипова
Новият председател е Мария Филипова Снимка: Комисия за финансов надзор

Новият председател е Мария Филипова

Служебното правителство определи нов състав на Комисията за защита на потребителите (КЗП), съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. Досегашният председател и двамата членове на Комисията са освободени.

Новото ръководство на КЗП е в състав: Мария Филипова – председател; Александър Колячев – член; Цветислава Лакова – член.

Относно работата на действащото към момента ръководство на КЗП в Инспектората на Министерството на икономиката и индустрията са постъпили общо 132 сигнала, насочени срещу дейността му. При извършените проверки от страна на Инспектората на Министерството на икономиката и индустрията е установено, че в голямата си част описаните твърдения в сигналите срещу КЗП отговарят на действителността. Установените нарушения най-често се отнасят до неспазване на законоустановени срокове, посочени в Закона за защита на потребителите, неизвършване на проверка по всички проблеми и въпроси, повдигнати от потребителите в подадените от тях жалби. Системно неработещата електронна система и електронен портал за подаване на жалби е препятствало подаването на жалби и сигнали от потребители. Установени са още нарушения, допуснати при осигуряване на кадровата обезпеченост на КЗП в т.ч. назначаване на служители и прекратяване на служебни и трудови правоотношения в нарушение на трудовото законодателство. Установени са неправомерно сключени граждански договори, които представляват скрити трудови договори, както и забавяне на изпълнението на дейности по приключване на административнонаказателно производство с произнасяне на административнонаказващия орган и допуснати процесуални нарушения при осъществяване на производствата. Липса на регламентация с вътрешни правила на осъществяването на контрола за нелоялни търговски практики също са сред нарушенията, посочват от правителствената информационна служба.

От Министерския съвет допълват, че всичко това компрометира КЗП като орган, упражняващ контрол в защита на потребителите.

От правителствената информационна служба разпространиха и биографиите на членове в състава на комисията.

Мария Филипова е магистър от Университета за национално и световно стопанство, специалност “Право“ с множество следдипломни квалификации и специализации в областта на банковото дело и финансите. Тя е с над 10-годишен опит в правната сфера. Работила е в Министерство на правосъдието, както и в дирекция „Правна“ на Министерство на финансите, в Агенция по вписванията, Агенция за приватизация и следправатизационен контрол и др. Била е заместник-председател на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление „Надзор на инвестиционната дейност“ и председател на Държавната комисия по хазарта.

Цветислава Лакова е юрист с дългогодишен опит в областта на търговското право, право на индустриалната собственост, защита на авторски и сродни права и граждански процес.

Александър Колячев е икономист с повече от десетгодишен опит в пазарните проучвания, пазарното поведение на субектите, сливания и придобивания, секторни анализи и антитръстови случаи както в конкурентни, така и в регулирани икономически сектори.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    1
    daskal
    Поредната държанка на скъп синекурен пост. Закрийте тази "комисия"!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари