Ще гласуваме със сини бюлетини за европарламент и със зелени за Народно събрание

0
Хартиените бюлетините за вота 2 в 1 ще бъдат в различни цветове
Хартиените бюлетините за вота 2 в 1 ще бъдат в различни цветове Снимка: БТА

Хартиените бюлетините за вота 2 в 1 ще бъдат в различни цветове

Образци на бюлетините за вота две в едно на 9 юни – за Европейски парламент и за Народно събрание, както и машините за гласуване, бяха показани днес на брифинг в Централната избирателна комисия.

"ЦИК реши хартиените бюлетини и на лицевата страна да бъдат в различен цвят. Тази за Народно събрание ще бъде в зелено. Имената на политическите формации ще бъдат изписани в зелен цвят. А тази за Европейски парламент ще бъде в синьо", обясни говорителят на ЦИК Росица Матева. Полиграфическата защита на гърба на бюлетините ще бъде в различен цвят, добави тя.

Дължината на бюлетината ще бъде около 50 см, отбеляза Матева и добави, че бюлетините ще се сгъват както на произведените избори досега.

Матева посочи, че бюлетината за Европейски парламент в и извън страната ще изглежда по един начин, докато тази за Народно събрание извън страната няма преференции. Номерата в бюлетината за ЕП са от 1 до 31, като следва квадратче с „не подкрепям никого“. В тази за Народно събрание има номер 32, с наименованието на коалицията, която ще участва само в парламентарния вот.

Матева отбеляза, че при гласуването първо се избира политическата формация, а след това номера на преференцията, ако избирателят иска да гласува за определен кандидат.

"Електронните бюлетини ще изглеждат по начина, по който ще изглеждат и на местния вот", обясни Матева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Гласоподавател
    С каквото трябва да гласуваме ще гласуваме, задължително ще гласуваме, защото сме отговорни граждани.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари