Шефката на Националната художествена галерия: Нямам вина за увредените картини на Майстора!

0
По първоначална информация 251 картини, стопанисвани от галерията, са били повредени или унищожени
По първоначална информация 251 картини, стопанисвани от галерията, са били повредени или унищожени Снимка: Ани Петрова \ БНР

По първоначална информация 251 картини, стопанисвани от галерията, са били повредени или унищожени

"Много съм разстроена за повредените картини в художествената галерия. Въпреки това не чувствам и капка вина за случилото се", категорично заяви пред "България Днес" Яра Бубнова - директор на Националната художествена галерия.

Изявлението ѝ бе по повод авария в дома на картините през февруари. Инцидентът довел до увреждане на безценни творби на велики български художници като Иван Мърквичка, Владимир Димитров-Майстора, Сирак Скитник, Дечко Узунов и др. Прокуратурата разследва Националната галерия за непредпазливост или дефекти в конструкцията на сградата, довели до повреди на картини със статут на национално богатство.

По първоначална информация 251 картини, стопанисвани от галерията, са били повредени или унищожени. Министърът на културата Крьстю Крьстев потвърди, че наистина има повредени платна, но не уточни какъв е броят им.

"Не чувствам вина за повредените картини. Аз не съм строител и даже не бях директор на Националната галерия, когато се е приела сградата с вероятни дефекти в конструкцията", каза Бубнова, която е избрана за директор на Националната художествена галерия през ноември 2021 г.

По думи на шефката на галерията информацията, че 251 картини са увредени, далеч не отговаря на истината.

"След аварията през февруари установихме лека повреда върху 43 платна. Още тогава Националната галерия и Министерството на културата публикуваха информацията, с която разполагахме в този момент", категорична е Бубнова.

Някои от картините вече са реставрирани, други са такъв процес.

Към днешна дата се извършват следствени досъдебни действия от страна на прокуратурата, които разследват непредпазливост или дефекти в конструкцията на сградата и на този етап няма обвинения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    1
    СкъсанЛявЧервенШушон
    Тая тъпа и проста рускиня я изгонете от България и поставете българин на тая длъжност. Вън руските Q -рви от България!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, синът ми глътна 1 лев, ще умре ли?
- Глупости, колко депутати се нагълтаха с милиони, даже разстройство нямат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари