Сдружение "Дишай, Русе” подкрепи националната подписка за оценка на въздуха

5

Днес активисти запознаваха гражданите на Русе с проблема

Днес, 12.05.2024 г. гражданско обединение “Дишай, България” съвместно със Сдружение "Дишай, Русе” и ФБ Платформа “За чисти въздух и вода в Русе” организираха публично събитие за популяризиране на национална петиция за оценка качеството на въздуха.

На място, активистите запознаваха гражданите на Русе с проблема и ги каниха да се включат в подписката за прозрачност относно състоянието и проблемите на официалната система за мониторинг на качеството на въздуха, както и нейното подобряване така, че да отговаря на всички законови изисквания и да показва реалното качество на въздуха в страната.

Повод за подписката е доклад на изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС), който, според организаторите, е започнат през 2021 г. и е изпратен на Министерство на околната среда и водите (МОСВ) за съгласуване през есента на 2022 г. От тогава анализът, който следва да оцени състоянието на официалната система за контрол на качеството на въздуха и да посочи проблемите с нея, нито е завършен, нито институциите го предоставят при искания по реда на Закона за достъп до обществена информация.

Ивайло Попов от Екологично сдружение “За Земята”, един от организаторите на събитието, коментира: “Скандално е, че не могат да завършат доклада толкова време при положение, че работата по прегледа на станциите е свършена още преди това. Вероятно умишлено се бавят и не ни предоставят доклада, за да не станат публични проблемите с измерването на качеството на въздуха. През това време в страната хиляди граждани боледуват и умират преждевременно заради мръсния въздух. Правилното измерване на въздуха е ключово за точната оценка и прилагането на адекватни мерки за намаляване на замърсяването.

Исканията на подписката са ИАОС и МОСВ да публикуват незабавно доклада за състоянието на мониторинговата система за качество на въздуха във варианта, в който е изпратен за съгласуване от агенцията до министъра, както и да го завършат във възможно най-кратък срок. Не на последно място с петицията те настояват двете институции да предприемат незабавни мерки за отстраняване на констатираните проблеми, като направят процеса прозрачен и с участие на заинтересовани страни - граждани, граждански организации и др.

Даниела Петрова, Председател на Сдружение “Дишай, Русе”, разказа за проблемите на мониторинга в града: “След изключването на ДОАС системата за мониторинг през 2012г, започват проблемите с неорганизираните залпови емисии нощем и в почивните дни и от двете индустриални зони, разположени на метри от жилищни квартали. Русе не разполага със станция, която да измерва реално съществуващите във въздуха ни химични вещества. “Дишай, Русе” отдавна настоява за анализ на въздуха и за поставяне и в двете индустриални зони на станции, измерващи специфичните за русенските производства вещества.

Едва тази година, след съдебно решение, РИОСВ Русе предостави на нашето сдружение информация за 14-те вещества, характерни за производството на Линамар Лайт Металс, един от виновниците за многобройните сигнали на русенци. Едва три от тях се измерват от акредитираната станция на ИАОС, разположена в Източна промишлена зона, но данните й не се публикуват на сайта на РИОСВ-РУСЕ.

Реално, освен гражданите, и самите институции не знаят какво има във въздуха и не го измерват. В същото време, обаче, ни убеждават, че няма замърсяване, а сигналите ни са неоснователни.”

Организаторите приканват всички граждани, които искат да знаят какво дишат и да се предприемат адекватни мерки за измерването на замърсяването във въздуха, да се подпишат в подписката, която ще бъде активна поне до края на месеца. Тя може да бъде намерена във фейсбук страницата “Дишай, България”. За контакти: Даниела Петрова, Председател на Сдружение “Дишай, Русе”, 088 826 5442, [email protected] Ивайло Попов, Екологично сдружение “За Земята”, моб. Тел. 0888 20 55 82, [email protected]

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 13
    9
    русенка
    Омръзна ми да гледам физиономиите на тези 8 активисти. Вече ги знам поименно.
  • 13
    8
    Белчо
    Нали тези кесийки ми пълниха и ще ми пълнят кесията с мъни като съм отново в ПарлалалаМента.
  • 14
    7
    Абе
    Там ли беше Ванко да призовава да се пълнят кесийки с въздух от Русе и да се изпращат в София. И освен това, да се правят записи на пищялките на светофарите, защото много плашели 🐕 кучето му като го извеждали на разходка.
  • 7
    6
    до 4
    Прав си, трудно се обяснява на лайно каква е разликата между грамотен и неграмотен. Ей на, ти не я разбра. Бъди здрав!
  • 9
    5
    бум чака лака
    Най-големите замърсители са автомобилите с ДВГ. Дишаме им отровите постоянно. Друг голям замърсител са тютюневите изделия, интересно ми е тези от организаторите и подкрепилите ги има ли пушачи.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари