Русенци също станаха свидетели на Северното сияние

2
Феноменът озари нощното небе над Европа
Феноменът озари нощното небе над Европа

Феноменът озари нощното небе над Европа

Северното сияние, причинено от силната геомагнитна буря, бе забелязано над почти цяла Европа и части от Съединените щати, пише The Guardian.

Във Великобритания явлението е наблюдавано в залива Уитли Бей на североизточното крайбрежие, Есекс, Кембриджшир и Уокингам в Бъркшир. Сиянията бяха наблюдавани и в Съфолк, Кент, Хемпшир и Ливърпул.

Съобщения за феномена са получени в Ирландия, където метеорологичната служба Met Éireann публикува снимки на светлините над Дъблин и над летище Шанън в графство Клер.

Говорителят на метеорологичната служба Стивън Диксън е заявил в петък: "Въпреки че по-кратките нощи ограничат видимостта, то беше наблюдавано в Шотландия, Ирландия и части от Северна Англия и Уелс", предава Агенция Фокус.

"Тези условия могат да продължат и в събота вечер".

Диксън е категоричен, че комбинацията от ясно небе и засилена активност на Слънцето, достигаща Земята, ще подобри шансовете за наблюдение на явлението.

Явлението беше наблюдавано и в България. В Русе станаха свидетели на феномена, а кадърът бе споделен в социалните мрежи от жители на града.

Полярните сияния се появяват, когато заредени частици се сблъскват с газове в земната атмосфера около магнитните полюси.

В северното полукълбо по-голямата част от тази активност се извършва в рамките на ивица, известна като овал на полярното сияние, която обхваща ширини между 60 и 75 градуса. Когато активността е силна, тя се разширява и обхваща по-голяма площ - затова понякога могат да се наблюдават прояви и на юг.

В САЩ Националната агенция за океански и атмосферни изследвания (Noaa) издаде предупреждение за силна геомагнитна буря в петък (10 май). Тя предупреди операторите на електроцентрали и астронавтите в орбита да вземат предпазни мерки. От Noaa заявиха, че бурята може да доведе до появата на северни сияния чак до Алабама и Северна Калифорния.

"Много рядкото събитие“ е причинено от голям клъстер слънчеви петна, който от сряда сутринта е произвел няколко умерени до силни слънчеви изригвания, съобщиха от Noaa. Това означава, че светлините могат да се видят по-на юг от обикновено.

Според експертите най-добрата гледка на полярното сияние може да се получи от камерите на телефоните, които улавят светлината по-добре от невъоръженото око.

Дори когато бурята отмине, сигналите между GPS сателитите и наземните приемници могат да бъдат нарушени или изгубени, според Noaa. Но навигационните спътници са толкова много, че евентуалните прекъсвания не би трябвало да продължат дълго.

Всичко това е част от слънчевата активност, която се засилва с приближаването на слънцето към пика на 11-годишния му цикъл.

Очаква се бурята да достигне своя пик, когато поне седем коронарни масови изхвърляния се сближат и се устремят към Земята в края на петък или началото на събота, според актуална информация от Noaa.

Но е "много вероятно" геомагнитната буря да продължи и през уикенда, съобщиха от агенцията.

От НАСА съобщават, че бурята не представлява сериозна заплаха за седемте астронавти на борда на Международната космическа станция.

Най-голямото безпокойство е свързано с повишените нива на радиация на станцията.

Повишената радиация може да застраши и някои от научните спътници на НАСА. Изключително чувствителните инструменти ще бъдат изключени, ако е необходимо, за да се избегнат повреди, заяви Анти Пулкинен, директор на научния отдел по хелиофизика на космическата агенция. Няколко космически апарата, фокусирани върху Слънцето, следят всички събития.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, синът ми глътна 1 лев, ще умре ли?
- Глупости, колко депутати се нагълтаха с милиони, даже разстройство нямат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари