Регистрираха мощно слънчево изригване днес

1
Учените регистрираха най-високото изригване от клас Х на Слънцето във вторник
Учените регистрираха най-високото изригване от клас Х на Слънцето във вторник

Учените регистрираха най-високото изригване от клас Х на Слънцето във вторник

Това съобщи институтът по приложна геофизика „Евгений Фьодоров“, цитирано от ТАСС.

На 14 май в 05:09 часа по Гринуич в рентгеновия обхват в групата слънчеви петна 3664 (S17W89) беше засечено изригване Х1.7 с продължителност 16 минути“, се казва в доклада на института, предаде БТА.

Нивото на опасност от енергийни протони потоци от слънчеви изригвания в момента е S2 (умерено) по скала от пет според мониторинга на учените.

Само за две седмици имаше четиринадесет изригвания от клас Х и голям брой експлозии от клас М.

Слънчевите изригвания в зависимост от мощността на рентгеновото лъчение се разделят на пет класа: А, В, С, М и Х. Минималният клас е А0.0. При преминаване към следващата буква мощността се увеличава 10 пъти. Изригванията обикновено са придружени от емисии на слънчева плазма, чиито облаци, достигайки Земята, могат да провокират магнитни бури.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    1
    11g24g 9okto
    Sfeta zem Garmin maistor🏄🛸🥹🕳️🕳️😈💩👻😇😴😄🪂🛸💤🏊📉☺️🥹🤪🤪😶‍🌫️😶‍🌫️🤯😪🕳️🕳️🕳️🤩🥹🙂🫠🙂🙃😙😚😶‍🌫️😶‍🌫️🤪🤪🤗🤗🧐😓😥☹️🤓🤓💀👻👻😇💩💩🕳️🕳️🕳️🕳️🦿🦿👎👎👍👍👍👍👍🙏🤳💅🌿🌷🌷🧑‍🍳🧑‍🍳🧑‍💼🧑‍💼🧑‍💼🧑‍💼🧑‍💼🧑‍✈️🧑‍💼🧑‍✈️🧑‍✈️🧑‍💼🧑‍💼🧑‍💼🌷🌷🌷🌷🪴🪴🌴🌲🪵☃️❄️🌋🪺🪻🪻🪴🏔️🏜️🌋🔥🔥🌋🌋
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Група британски учени са доказали, че няма нещо във Вселената, което българите да не могат да напсуват.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари