Расте интересът на меломаните в Русе към винила и компактдисковете

3

В крайдунавския град има и "Дом на плочата"

Расте интересът към винила и компактдисковете. Все повече хора в Русе търсят стари плочи заради автентичния звук, който носи атмосферата на времето си. Завръщане има и към музиката, записана на дискове, които днес трудно могат да се намерят и по интернет, даже и от запалените меломани.

За да намерят музиката, която ги вълнува, и то записана на винил, меломаните често преглеждат сайтове и обикалят базари. В Русе обаче има и "Дом на плочата" – не голямо помещение, в което в сандъци за боеприпаси е подредени музика, обхваща стотици години – от класиката, през рока и диското, до най-новите изпълнители. И тук идват да продадат, разменят или даже да подарят плочи много русенци.

В случая подаряваме грамофон и търсим подарък, който да върви с грамофона“, каза Георги Топчийски.

„Плочи изнамирах в антикварни магазини, където успея и със сигурност стана една традиция вкъщи“, уточни Николета Христова.

Тук има редки плочи, но те са интересни за тези, които харесват определения стил музика или изпълнител, или епоха. Като албума на Бони М от 70-те. Или сборна плоча със западни хитове, издадена в Иран преди 1979 година.

Елтън Джон, Клив Ричард, Афродайтис Чайлд – първата група на Вангелис. Издадена в Иран преди революцията, когато иранският шах е бил на власт и американците са му били най-големите приятели…. И всичко прозападно като музика 99% е било унищожено“, допълни Делян Димиев – сдружение „Русенски меломани“.

Делян Димиев казва, че се е възобновило търсенето и на компактдискове.

Аудиодисковете се връщат и то с интерес, догонващ грамофонните плочи. Те са коренно различни. Едното е дигитален формат, много удобен за ползване, а другото е прахосъбирачка, за която постоянно трябва да се грижиш за нея“.

Но пък винилът си остава носителят на музиката за ценители, казва Делян Димиев. И смята, че този тип звучене ще намира все повече почитатели.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    15
    daskal
    До Сметалото - Никъде не съм писал, че чалгата е проблем. Тя просто не е музика, а социално явление. Единствено това и нищо друго. Ставаше дума за виниловите плочи. Само толкова. Но виждам, че май нямаш база и инструментариум, за да преценяваш каквото и да е за музиката. Съжалявам те. Явно не си посредствен човек, щом наблягаш (все пак) на метъла, но си се лишил от удоволствието да плуваш в океана от музика. А ние, повярвай, го правехме. 60-те, 70-те, 80-те години бяха невероятни! Групи, плочи, песни, музика и музиканти до пресищане! Кое от кое по-страхотно! Кой какво плаща днес е съвсем отделен въпрос и няма нищо общо с музиката и с изкуството въобще. Абсолютно нищо общо. Вчерашната "платена" помия на Евровизия също е доказателство.
  • 0
    14
    Моето име
    Тогава такова ПТП просто нямаше да се случи.
  • -2
    13
    Сметалото до 11
    Няма нужда да изпадам в откровения. Слушам предимно скандивавски пауър метъл. Как ли би било квалифицирано ПТП-то ако шофьора би слушал късен барок като Скарлати?
  • 5
    12
    Н.Ч.И.
    Важното е тъпите ДПС чалгарчета да гласуват за ИмаТакиваНещастници и Славуца разпадащата се развалина! Прост народ-слаба Държава!
  • 6
    11
    Моето име
    Ало, 10, смени дилъра спешно! Чалгата НЕ плаща данъци в пълен размер, но не това е проблема с нея. Чалгата прави хората прости и безотговорни. Справка - случката на пловдивския булевард "Руски". Имало е кола зад тях на пътя. Шофьорът разказва, че от джипа е дънела "музика" до дупка. Не е било опера, а логично - азис.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари