Президентът на РСМ присъства на премиера на Софийската опера в Скопие

0
На първата си публична изява Силяновска наблюдава българското представление на операта “Валкюра”
На първата си публична изява Силяновска наблюдава българското представление на операта “Валкюра” Снимка: БГНЕС

На първата си публична изява Силяновска наблюдава българското представление на операта “Валкюра”

Македонският президент Гордана Силяновска - Давкова е гост на спектакъла на Софийската опера и балет тази вечер в Скопие.

На първата си публична изява Силяновска наблюдава българското представление на операта “Валкюра”. Преди представлението тя се срещна с директора на Софийската опера и балет Пламен Карталов, предаде БГНЕС.

Силяновска заяви, че културната дипломация е по-мощна от традиционната. Тя посочи, че е много добре запозната с творчеството на Карталов и е дошла да се възхищава на премиерата.

Директорът на българския културен център в Скопие Антония Велева заяви, че "благодарение на подкрепата и на двете министерства на културата на Република България и Република Северна Македония, и на БКИЦ в Скопие имаме възможност да посрещнем Софийската опера и балет с тази огромна постановка, която е върхът в цялостната програма на майските оперни вечери".

Екип от над 130 български солисти, оркестър и балет дойдоха в македонската столица и предизвикаха огромен интерес - залата е напълно разпродадена.

Представлението се провежда в Националната опера и балет в Скопие, като част от 52-то издание на Майските музикални вечери от 9 до 31 май. То беше най-очакваният момент в културната програма.

Карталов по-рано представи българския спектакъл пред македонските медии.

Гордост и радост е за мен ние да покажем нашия български Вагнер на сцената на Македонската опера и балет. Честта тук да прозвучи за първи път Вагнер се падна не на немски, а на български театър", каза той.

“Валкюра” е вдъхновена от средновековни легенди за мъдрата Ерда и Песента на Нибелунгите. Операта е изпълнена за първи път в Мюнхен на 26 юни 1870 година.

Спектакълът е режисиран от Пламен Карталов. Диригент е Евън-Алексис Крист, сценограф - Ханс Кудлих, а костюми - Християн Михалева-Зорбалиева.

Главните роли във „Валкюра” изпълняват Марияна Цветкова - Фрика, Томас Хол - Вотан, Мартин Илиев - Зигмунд, Ангел Христов - Хундинг, Гергана Русекова - Брюнхилде, Цветана Бандаловска - Зиглинде.

Събитието е организирано с подкрепата на министерствата на културата на България и Северна Македония, а партньор е Българският културно-информационен център в Скопие.

Майските оперни вечери бяха открити с премиерата на „Трубарур” от Верди, режисирана от Иван Поповски.

Националната опера и балет на Северна Македония ще гостува в София през месец септември.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, синът ми глътна 1 лев, ще умре ли?
- Глупости, колко депутати се нагълтаха с милиони, даже разстройство нямат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари