ПП-ДБ внесоха искане за свикване на извънредно заседание на Народното събрание

0
Искат депутатите да задължат НОИ и правителството да вдигнат пенсиите с 11%
Искат депутатите да задължат НОИ и правителството да вдигнат пенсиите с 11% Снимка: БГНЕС

Искат депутатите да задължат НОИ и правителството да вдигнат пенсиите с 11%

Коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) внесе искане за свикване на извънредно заседание на Народното събрание на 15 май, сряда, което да вземе решение и да задължи Националния осигурителен институт (НОИ) и правителството да изпълнят бюджета така, както е написан и гласуван от кабинета "Денков". Това съобщиха от пресцентъра на коалицията.

От ПП-ДБ посочиха, че искането е внесено след опита на служебния кабинет да намали увеличението на пенсиите на 10%, позовавайки се на проект на доклад на Надзорния съвет на НОИ. Планираното в бюджета увеличение на пенсиите от 1 юли беше за 11%, добавиха те.

Коалицията настоява заседанието да се проведе при следния ред: Изслушване на министър-председателя Димитър Главчев, във връзка с появилата се в публичното пространство информация и проект на решение на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт, което е включено в дневния ред на предстоящото заседание на 14.05.2024 г., който предвижда осъвременяване на пенсиите по чл. 100 от КСО да се промени от 11% на 10%. Проект на решение за задължаване на представителите определени от Министерски съвет в Надзорния съвет на Национално осигурителен институт да подкрепят решение за осъвременяване на пенсиите по чл. 100 от Кодекса за социално осигуряване в размер на 11%”, подчертаха от ПП-ДБ.

Вносители на искането за извънредно заседание на парламента са съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков и група от 50 народни представители.

Днес на заседание на Надзорният съвет на НОИ ще бъде обсъдено осъвременяването на пенсиите от 1 юли. Преди заседанието служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов потвърди, че ще предложи 11-процентно увеличение на пенсиите от 1 юли. И в позиция вчера той обяви, че предложената актуализация ще бъде от 11%. Позицията на Иванов дойде след като ден по-рано в Русе от ПП-ДБ обявиха, че събират подписи за свикване на извънредно заседание на Народното събрание заради проектодоклад на НОИ, според който пенсиите се увеличават не с 11, а с 10 процента.

В късния следобед вчера бе даден и брифинг, на който служебният премиер Димитър Главчев обясни, че хората, които имат право на пенсии, ще получат увеличение с 11%, а не както е по правилото в Кодекса за социално осигуряване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    Искра
    не е ли забранено>
  • 1
    2
    SISKO
    има някаква скрита цел сто процента
  • 2
    1
    Ха ха ха
    Че тя, инфлацията, е много повече от 11 процента!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари