Полицията се готви за протести срещу „Тесла“ край Берлин

0
Активистите планират нови действия през почивните дни
Активистите планират нови действия през почивните дни

Активистите планират нови действия през почивните дни

Полицията в Берлин се подготвя за нови протести днес в град Грюнхайде в близост до германската столица, където снощи се стигна до насилствени сблъсъци срещу плановете за разширяване на завод на „Тесла“, съобщи ДПА.

Представител на силите на реда заяви, че вчерашните акции са взети предвид при настоящото оперативно планиране. Активистите планират нови действия през почивните дни.

Планира се днес по пладне протестиращите да преминат от близката гара „Фангшлойсе“ към обекта на „Тесла“.

Снощи на няколко пъти се проведоха сблъсъци между протестиращи и полиция. Силите на реда използваха палки и лютив спрей. Според тях са пострадали няколко участници в протеста и 21 полицаи. Задържаните са 16 души. На място бяха докарани водни оръдия и бронетранспортьор, но не бяха използвани, предава БТА.

Представители на протестиращите групи критикуваха „непропорционално бруталните“ действия на полицията.

По време на демонстрация вчера няколко активисти са се опитали да влязат в помещенията на фабриката на „Тесла“, но са успели да прескочат оградата на фабричната площадка. Според полицията им е било попречено да влязат на територията на завода.

На близкото летище „Нойхарденберг“ демонстранти са успели да проникнат, задействали са пиротехника и са повредили превозни средства на „Тесла“. Полицията се е опитала да защити този район, но размерът на летището я затруднява.

Отправна точка на протестите беше протестният лагер, създаден близо до автомобилния завод в Грюнхайде. Активисти остават там в къщички на дърветата от края на февруари, за да протестират срещу планираното разширяване на обекта на „Тесла“ и изсичането на гората.

Полицията иска къщите на дърветата да бъдат демонтирани. Води се съдебен спор. От сряда насам противниците на „Тесла“ призовават за дни на действие срещу производителя на автомобили.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    666
    "Полицията се готви за протести срещу „Тесла“ край Берлин" - Снежана Николаева, тотална невежа сте! Полицията не се готви за протест. Полицията няма да протестира...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари