Пенчо Милков: Бетонните панели на "Дунав мост" са в критично състояние

0

Показаха снимки на състоянието на съоръжението между Русе и Гюргево

Предстоящият основен ремонт на българския участък на Дунав мост при Русе, който е с приблизителна дължина от 1,1 километра, няма да доведе до спиране на движението по мостовото съоръжение.

Това стана ясно от проведена днес среща на областния управител Драгомир Драганов със заместник-министъра на транспорта и съобщенията Димитър Недялков и председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ /АПИ/ инж. Йордан Вълчев.

Очакванията са ремонтът да започне още в началото или средата на месец юли тази година. Подписани са всички необходими договори, като се предстои изготвянето на доклад за съответствие на проекта и разрешение за строеж. Мнението на специалистите е, че основният ремонт на Дунав мост при Русе трябва да започне колкото се може по-скоро, тъй като съоръжението е в недобро състояние и не бива да се отлага повече. „Сега е строителният сезон и работата трябва да започне възможно най-скоро без да се спира трафикът“, категорични са от държавните институции.

На срещата, в която участваха още заместник областният управител Георги Георгиев, кметът на Община Русе Пенчо Милков, инж. Венцислав Атанасов, който е член на Управителния съвет на АПИ, началникът на кабинета на министъра на регионалното развитие и благоустройството Кирил Габеров, директорът на Областното пътно управление инж. Стамен Савов, както и представители на всички институции, имащи отношение към предстоящия ремонт, а също и на фирмата-изпълнител на ремонта и на строителния надзор, стана ясно, че ще се работи ежедневно по 10 – 12 часа на ден, през светлата част от денонощието. Габаритът и височината на съоръжението не позволява безопасна работа през нощта. Ако изпълнението на някои строителни дейности обаче налага пълно спиране на трафика, то ограничението ще се въвежда през нощта, за да не се затруднява пътуването. Най-вероятно това ще се наложи само няколко пъти и то за кратки периоди от по 4 – 5 часа. Работният процес ще се организира и извършва така, че превозните средства да преминават двупосочно в платното, в което не се изпълняват строителни работи. цел максимално минимизиране проблемите с трафика. Изпълнителните призоваха да се използва хубавото време през лятото, защото голяма част от процесите са зависими от атмосферните влияния и зимата няма да могат да се извършват не малка част от дейностите. Те увериха, че няма да се стигне до намаляване на пропускателната способност на моста. Безопасността на пътуващите и на строителите на обекта е най-важна и за всяка промяна в организацията на движение гражданите ще бъдат уведомявани своевременно, за да могат да планират пътуването си. Представителите на консорциума, който ще извършва дейностите, гарантираха, че ще се спазят всички стандарти за безопасност и се надяват дори дейностите да приключат по-бързо от плануваните две години. Припомняме, че ще се ремонтира само пътната част, като ще се сменят бетонните плочи, асфалтовата настилка и също така ще бъдат реновирани всички метални елементи по моста, свързани с движението на автомобилите. Носещите колони и ж.п. линията няма да се ремонтират. От АПИ бяха категорични, че редовно се прави обследване на носещата конструкция и за момента тя няма нужда от ремонт. По време на срещата областният управител Драгомир Драганов покани и заместник-председателят на Окръжния съвет в Гюргево Кристиян Анкулеску, който да сподели опит от ремонта на тяхната част на моста преди години. Областният управител сподели още, че в рамките на няколко седмици Министерският съвет на Румъния ще даде „зелена“ светлина за новия граничен пункт, който да обслужва фериботната линия между Русе и Гюргево. Целта е още до края на юни или началото на юли тази година да са първите курсове на ферибота. Това би било да облекчи товарния трафик. В едната посока фериботът ще може да превозва между 200 и 250 тира.

От своя страна заместник-министърът на транспорта и съобщенията Димитър Недялков заяви, че е напълно уверен, че плановете за това как ще се случат нещата ще се препокрият с реалността. „Избраните фирми от АПИ са с достатъчно богат опит и може да се разчита на тях. Не очаквам сериозни проблеми, ще съдействам по всякакъв начин“, категоричен бе Недялков. Той настоя и за спазване на стриктен план-график и обеща редовно от страна на Министерството да информират превозваческия бранш за евентуални затваряния на моста.

Началникът на кабинета на министъра на регионалното развитие и благоустройството Кирил Габеров обеща пълен контрол от страна на държавата. „Няма да се отклоним от изпълнението на този така важен за нашата страна проект, ще сформираме щаб между всички институции и изпълнителя. Ще синхронизираме информацията и ще получаваме ежедневни данни. Медиите ще бъдат уведомявани за предстоящото седмица – две напред“, сподели още той.

Ремонтът е критично необходим, анализът, извършен от проектантите показва, че бетонните панели са в критично състояние“, каза кметът Милков. „С натрупания опит от водния цикъл казвам, че трябва да предприемем много сериозна комуникационна кампания не само към жителите на града, но и международна, за може туристите, самите хора да знаят, че тук има забавяне в трафика“, заяви още кметът на Русе и посочи, че има уверение от страна на държавните органи, че пускането на тежкотоварния трафик от южните граници към Дунав мост при Русе ще бъде стриктно координиран и ако е необходимо спиран на определени места за целта от Националния координационен център.

Програмата на АПИ предвижда основен ремонт на Дунав мост. От въвеждането на съоръжението в експлоатация - преди 70 години, досега такъв не е извършван. Преди повече от 22 години е правено укрепване на фугите, а през 2011 г. е подменена хидроизолацията и асфалтовата настилка. Техническият проект за ремонт на съоръжението предвижда цялостна подмяна на асфалтовата настилка, на панелите, хидроизолация, нови ограничителни системи, маркировка и др. Изпълнител на основния ремонт на Дунав мост е ДЗЗД „Дунав мост“. Стойността му е 44 877 228,68 лв. с ДДС. Срокът за изпълнение на строителните работи по договор е 730 дни. Строителният надзор ще осъществява ДЗЗД „Дунав мост-ПИИ-Строл“. Стойността на техния договор е 848 400 лв. с ДДС и предстои подписването му.

Припомняме, че днешната среща се проведе по искане на областния управител Драгомир Драганов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 11
    11
    Някоя си
    Километричен разказ как и кои се събрали и какво щели да правят...В цивилизована държава властите не занимават гражданите със задълженията си, а просто правят необходимото. Тук, понеже работа не се върши, от сутрин да вечер слушаме и четем бла- бла, докато градове, пътища, мостове се превръщат в руини...
  • 9
    10
    Димитър
    Румънците откога си ремонтира ха техния участък. Нашите плюнки както винаги неадекватни. Чакат да стане като в Генуа.
  • 8
    9
    да напомня
    Пенчо може да се плюе за много неща, но не и за моста - мостът е публична държавна собственост и пенчо не може да похарчи и стотинка от общинския бюджет за него! За моста с чисто сърце можем да плюем правителство и дупетати!
  • 11
    8
    Възмутен
    ако наглите шопи, пардон, столичани, не прибираха на 100 % парите от такса преминаване Дунав мост, досега това съоръжение щеше да бъде чисто ново, трилентово и по вси„ки стандарти. да ама глезените столичани прибират всичко и си строят пътища за тях - къде за Гърция, къде за Сърбия и Западна Европа, къде за Охридското езеро или за Турция. А нас тука кучета ни яли. Няма оправия, въобще забравят за Северна България. Затова на престоящите избори няма да гласуваме за парашутисти от София. Кога Мартин Димитров или Иван Иванов ще помислят за Русе. Досега тези двамата "убостника" като ги избрахме, колко пъти идваха в Русе. Иван Иванов, позорно изгонен от Шумен, сега Курнела ни го натреса. А за Мартин Димитров да не говорим, даже когато се гласуват въпроси, касаещи Русе, той гласува каквото мукаже ПРОСТо Киро илиХасанчо Василев, повече известен като грозното лице на мафията. За видния конституционалист Риста Бойкекев да не говорим, а още по-малко за дженералчето от СПТУ по ЖП транспорт /"Русенския Кембридж".
  • 9
    7
    ........
    Ами,огледай се добре!!!! Бетонните панелки в Русе също се пукат!!!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари