Оркестърът на русенската опера се завърна от гастрол в Германия и Австрия

0
Русенските музиканти изнесоха 15 концерта
Русенските музиканти изнесоха 15 концерта Снимка: Държавна Опера - Русе

Русенските музиканти изпълниха 15 концерта

На 12 май завърши задграничното турне на Оркестъра на Държавна опера-Русе в Германия и Австрия.

С 15 концерта в най-големите концертни и спортни зали в германски градове, сред които Берлин, Мюнхен, Франкфурт, Кьолн, а също и във Виена русенските музиканти участваха в концерти-спектакли като представяха на живо музикалните илюстрации на най-известните от миналото и от съвремието анимационни филми на „Уолт Дисни“.

Поредицата от концерти започна в Риеза и Мюнхен на 18 април и завърши в Нюрнберг на 11 май в почти едномесечното турне.

Концертната програма беше създадена преди една година специално в чест на 100-годишнината на Disney. Тогава Оркестърът на Русенската опера беше първият инструментален състав, който премиерно я представи във Великобритания. Преди месец, в обновена редакция на това запомнящо се шоу, съставът, който е специално конструиран като класически голям холивудски оркестър (Hollywood Sound Orchestra) с успех я представи на най-големите германски сцени.

Концертното шоу „Disney in Concert“ бе незабравимо атрактивно мултимедийно изживяване, включващо най-красивите анимационни филмови сцени, прожектирани на огромен екран. С майсторството на русенските музиканти анимацията въздейства чрез незабравимите музикални моменти, които се изпълняват на живо от оркестъра. Заедно с Оркестъра на Русенската опера на сцената излязоха звездни солисти с песните на „Disney“.

Оркестърът на Русенската опера съживи с най-ефектните филмови сцени партитурите на най-великите песни и инструментални сюити от любимите филми на „Уолт Дисни“ и накара публиката отново да повярва в магията на киното.

Вилхелм Кайтел (Wilhelm Keitel) е диригентът, който отново застана на диригентския пулт пред русенските музиканти. След няколкодневни активни репетиции в средата на април, под ръководството на германския диригент започна поредното турне на Оркестъра на Русенската опера. Роден в Schwäbisch Hall, Вилхелм Кайтел учи при Волфганг Тромер в Дюселдорф, Чарлз Маккерас във Виена и при Ленард Бърнстейн и Сейджи Озава в Тангълуд и Ню Йорк. Асистирал е на Кристоф Ешенбах и при оркестъра Tonhalle в Цюрих и в Ковънт Гардън, Лондон. Има обширен оперен репертоар, многобройни телевизионни и радио-регистрации, собствен CD-лейбъл, публикации. В последните творчески сезони артистичните му предпочитания са насочени към този тип концертни програми, към които принадлежи и концертното шоу „Disney in Concert“. В края на турнето Маестро Кайтел, удовлетворен от потенциала на русенския оперен и симфоничен оркестър, заяви, че творческото партньорство с Русенската опера ще продължи и през следващия творчески сезон.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Група британски учени са доказали, че няма нещо във Вселената, което българите да не могат да напсуват.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари