Огромни плъхове превземат Флорида

0
Учени в САЩ са загрижени заради разпространението на гигантски гамбийски плъхове, които са превзели остров в щата Флорида
Учени в САЩ са загрижени заради разпространението на гигантски гамбийски плъхове, които са превзели остров в щата Флорида Снимка: Florida Fish and Wildlife

Учени в САЩ са загрижени заради разпространението на гигантски гамбийски плъхове, които са превзели остров в щата Флорида

Този вид плъхове се смятат за най-големите в света. Те растат до 90 сантиметра на дължина и по размер могат да се сравняват със средна котка. Тези африкански животни често се отглеждат като домашни любимци, но на остров Граси Ки се е развила местна популация от диви плъхове.

Смята се, че осемте плъха са били случайно пуснати в природата от търговец на екзотични домашни любимци през 2003 г. Оттогава те се размножават и се заселват острова, коментира Дейли Стар“, цитиран от bTV.

Според Тексаския институт за инвазивни видове (T.I.S.I.), гамбийските плъхове са „големи, агресивни животни, които са най-опасни за посевите и малките животни на островите във Флорида“.

Африканските плъхове, за разлика от роднините на други видове, съхраняват хранителни запаси в торбичките на бузите си. Така те причиняват още повече вреда на околната среда, тъй като ядат и съхраняват повече храна наведнъж.

Тези плъхове също са носители на маймунска шарка, от която през 2003 г. са се заразили 71 жители на САЩ. Някои смятат, че това се е случило именно заради гамбийските плъхове.

Ситуацията във Флорида се влошава от факта, че щатът, включително Граси Кий, е свързан с магистрала, която може да позволи на плъховете да достигнат до континента.

„Гамбийските плъхове са много подобни на тигровите питони, които сеят хаос във Флорида. Те също бяха въведени в щата чрез търговията на екзотични домашни любимци“, коментира директор на T.I.S.I.

„Тези плъхове бяха внасяни в САЩ в продължение на много години, докато правителството не ги забрани след епидемията от маймунска шарка през 2003 г.“, посочва Ашли Морган-Олвера.

Той отбелязва, че женски гамбийски плъх може да роди до 20 малки за девет месеца.

В момента властите във Флорида се опитват да унищожат популацията на тези гризачи, за да предотвратят разпространението им в други американски щати.

През октомври 2023 г. беше съобщено, че в Обединеното кралство властите не могат да се справят с огромните плъхове, които са превзели центъра на град Бърнли в графство Ланкашир.

Жителите на града се оплакаха, че гризачите буквално са превзели централните улици и „устройват банкети в кофите за боклук посред бял ден“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари