Николай Василев: Датата 1 януари 2025-та все още е изпълнима за влизане в еврозоната

0
Инфлацията е най-малкият проблем, заяви бившият министър на икономиката
Инфлацията е най-малкият проблем, заяви бившият министър на икономиката Видео: NOVA

Инфлацията е най-малкият проблем, заяви бившият министър на икономиката

"Датата 1 януари 2025 г. е все още изпълнима за влизане в еврозоната, но при изпълнение на няколко фактора. Инфлацията е най-малкият проблем". Това каза бившият министър на икономиката Николай Василев, цитиран от NOVA.

"Не отговаряме на този критерий, но ако само това остане, може да се направи политически компромис. Една от причините за инфлацията е вътрешната ни бюджетна политика и огромните дефицити. Имаше и големи разходи, непокрити от приходи и постоянно покачващ се дълг, като цяло водихме проинфлационна политика", коментира той.

Василев призова да се спрат всички излишни държавни разходи. "Администрацията е по-голяма отколкото когато аз бях министър, а населението е с милион по-малко. Защо? Капиталовите разходи могат да бъдат заменени от частния сектор чрез концесии. По-добре да има прекрасни магистрали, с който и модел да ги концесионираме. По време на Тройната коалиция чуждите инвестиции стигнаха 30% от БВП, сега са едва 3. Има държави, които бележат ръст, включително балканските, те имат милиардни проекти, а ние нямаме никакви", заяви бившият министър.

Днес настъпва своеобразният Ден на данъчната свобода. Това е хипотетичната дата, на която бихме попълнили държавната хазна, ако всичко, което изработваме от началото на годината, отива само в полза на бюджета. Това сочи анализ на Института за пазарна икономика.

Според него би било по-добре, ако този ден идва по-рано през май. "Трябва да вземем мерки, за да падне дефицитът. Например чрез съкращаване на разходите. България има нисък дълг - над 20% от БВП, благодарение не на последните 3 години, а на правителствата между 1997 до 2008 г. Тогава той страшно намаля. Държава с такива показатели заслужава три пъти по-висок кредитен рейтинг", смята икономистът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Николайчо, василев, баце?
    Стой си у европата и хич не се връщай по нашите ширини! Остави ни немили-недраги извън тези "благинки"! Пък ако и горко да рИвем! Анадънму?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари