Най-късата улица в България е дълга 15 метра

0
В най-тясната част на улицата могат да се разминат едва двама души
В най-тясната част на улицата могат да се разминат едва двама души Видео: NOVA

В най-тясната част на улицата могат да се разминат едва двама души

Красотата на Велико Търново не се крие единствено в Царевец, Трапезица или Самоводската чаршия. Градът е познат и с уникалната си архитектура. Къщите са строени върху тесни и къси улички. Те са най-късите в България. Една от тях се казва „Тунел”. Има и уличка, която е между 15 и 30 метра, зависи как ще бъде измерена. Във Велико Търново има пет посоки на света – север, юг, изток, запад, а петата – по стъпалата.

"Уличките са малки, криви и стръмни. Пълни са с история, въздухът тук е друг”, разказва Даниела Миланова, жител в старата част на града, цитирана от NOVA. Това са най-малките улички в България. Намират се в старата част на Велико Търново. Повечето не са подходящи за преминаване на автомобили.

Повечето от тези улички в Стария град, свързват по хоризонтал две други по-главни улици, и са второстепенни. Обикновено са пешеходни, във вид на стъпала. Някои от тях са направени в стил „магарешки“ стъпала – стъпало, площадка и пак стъпало. По този начин се преодолява денивелацията на терена”, обяснява архитект Донка Колева.

Въпреки голямата денивелация и труден терен, в града живеят старите великотърновци, пазещи историята на този вид възрожденска архитектура и строителство. Жителите разказват, че характерно за Велико Търново е, че къщите могат да имат по две различни улици от двете си страни.

Най-късата улица в България, се казва „Пролет”. В най-тясната ѝ част, по нея могат да се разминат едва двама души. Улицата е с дължина около 15 метра. Броят на малките великотърновски улички е немалък и всяка една си има име. Някои от тях са наименувани наскоро. Дължината им е между 20 и 60 метра, и по тях човек може единствено да се разхожда.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, синът ми глътна 1 лев, ще умре ли?
- Глупости, колко депутати се нагълтаха с милиони, даже разстройство нямат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари