Над 1 милион българи нито учат, нито работят

1
Неактивните хора на пазара на труда в България са над един милион
Неактивните хора на пазара на труда в България са над един милион

Неактивните хора на пазара на труда в България са над един милион

Неактивните хора на пазара на труда не учат, не работят, нямат регистрация в бюрата по труда, това стана ясно на организирана от Агенцията по заетостта конференция на тема "Стратегии за успешно активиране - настояще и бъдеще".

Средностатистическият профил на неактивните у нас е жена на 56 години, със средно образование, която живее в град.

Неактивните лица на пазара на труда са огромен неизползван работен потенциал, подчерта на форума изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Смилен Вълов. Той допълни, че предстои създаването на регистър за неактивните: "Когато вече сме идентифицирали тези хора, ние ще се обърнем към социалните партньори, към общините, да стигнем до тях и да успеем да им помогнем - било то с повишаване на квалификацията, било то със заетост. Особено рисково е в момента да ги оставим извън подкрепата на държавата, особено младите хора, които нито учат, нито работят, те са бъдещето".

Вълов каза още, че 56% от активираните от Агенцията след това намират мястото си на пазара на труда, предаде БНР.

Сред новите мерки, които се прилагат, са така наречените клубове за активиране - места, извън рамките на административното обслужване: "И в пряк, и в преносен смисъл, за да паднат бариерите между двете страни - хората, които ги посещават, и хората, които им предлагат услугата. Те започнаха своето действие, благодарение на Програма "Развитие на човешките ресурси". До края на месеца се надявам да стартират още осем".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    16
    до 15
    Хайде посмали малко?!? Я кажи коя е тази застрахователна компания, която за 180 евро дава 2 милиона премия, че и аз да се застраховам там?!?
  • 1
    15
    Без драми! до 12
    Ти за плочкаджията не мисли. Един лев дневно ми е здравната застраховка / не осигуровка/. Премията ми е два милиона евро в която и да е болница в ЕС. Ти си плащай осигуровките в България. Като дойде момент за смяна на тазобедрена става /примерно/ започваш да пищиш от къде да извадиш 8 000 лева.
  • 1
    14
    N/A
    Силно подкрепям N2! Браво и само така! Дано още 5мил. българи да последват примера ви.
  • -3
    13
    Анонимна
    Младите искат големи заплати, днес и сега. Не се замислят какво предлагат като умения и възможности. И да - държавата ти взема суми за вноски за пенсия, здраве и данък 10%върху дохода. С нетната заплата ти плащаш данък сгради (апартамент, къща, гараж), такса смет, 20% ДДС върху всяка покупка, и т.н... И каква е данъчната тежест в най-бедната държава на ЕС? Това мотивира хората.
  • 2
    12
    До тъпия плочкаджия
    Евтини тарикати като тебе не си плащат не само не се осигуряват, но не си плащат и здравните осигуровки. Като се ботурясаш утре с голфа, ще те спасяват в болниците с моите вноски. И после искаме да просперира такава държава на питеци, заврели глави в задниците си.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Момченце слушайки опера се обръща към майка си:
- Ако викаме така, нас в детската градина ни наказват.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари