МОН финансира пътуване до национални обекти за над 27 000 ученици

0
Програмата с бюджет от 13 милиона лева е с цел активно учене извън училище
Програмата с бюджет от 13 милиона лева е с цел активно учене извън училище Снимка: МОН

Програмата с бюджет от 13 милиона лева е с цел активно учене извън училище

Общо 27 099 ученици от 400 училища от цялата страна ще бъдат включени в Националната програма "България - образователни маршрути". Това е нов модул от програмата и е насочен към провеждането на образователни маршрути с цел активно учене и извън училище, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

Всеки ученик може да бъде включен в група един път за периода на изпълнение на програмата по тематичните направления: история и археология; география и икономика; биология, биоразнообразие и екология; изкуства, архитектура и литература; етнография, фолклор и занаяти, за да се даде възможност за участие на повече ученици.

Модулът предвижда провеждането на образователни маршрути с продължителност от два до пет дни, до обекти по избор от одобрен списък от МОН, както и до други обекти по избор на училищата в съответствие с техните образователни интереси и специфика.

Бенефициенти на средствата по модула са държавни, общински, частни и духовни училища, както и български държавни училища в чужбина, и български неделни училища в чужбина, подпомагани от МОН.

По програмата са осигурени над 13 млн. лв. финансиране, като оценката се извършва по реда на постъпване на заявленията от училищата, чрез платформите ischools.mon.bg - за училищата в страната, и world.mon.bg - за българските държавни и неделни училища.

Констатиран е голям интерес от страна на училищата, които са допустими бенефициенти по програмата, което води до невъзможност за одобряване на всички предложения предвид утвърдения финансовия ресурс. Следва да се отбележи, че по програмата са били предвидени над 22 млн. лв. финансиране. При окончателното одобрение на програмата от служебното правителство, средствата са били намалени с около 40 процента.

Във връзка с разпространена по-рано днес позиция на Обединение "Бъдеще за туризма", МОН подчертава, че всички класирани проекти ще бъдат финансирани. Списъкът с одобрените училища е публичен и е достъпен на сайта на МОН.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Група британски учени са доказали, че няма нещо във Вселената, което българите да не могат да напсуват.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари