МОН дава служебно по 4 точки на учениците, на които се е паднала "проблемната матура"

1
От проблема са засегнати около 200 ученици
От проблема са засегнати около 200 ученици

От проблема са засегнати около 200 ученици

Всички зрелостници ще получат служебно по 4 точки на задачите свързани с диаграмата на изпита по БЕЛ.

Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков. Това се налага след като стана ясно, че в отделни училища диаграмите не са били разпечатани в цялост.

Към момента е установено, че от проблема са засегнати около 200 ученици от близо 47 хил., които са се явили на изпита. Отговорите обаче се нанасят на отделна бланка и не могат да бъдат установени с абсолютна сигурност всички ученици, които са работили по вариант с проблем. „Затова ще дадем 4 точки на абсолютно всички зрелостници на тези задачи. За да сме сигурни, че никой няма да бъде ощетен“, обясни проф. Цоков, цитиран от пресцентъра на МОН.

Той разясни, че проблемът категорично не е в съдържателен план, а технически в отделни училища. „Преди разпращането на всеки модул от изпита по български език и литература към училищата, той се разпечатва и сравнява в МОН“, каза още министърът и разясни, че никакви проблеми не е имало с изпита по БЕЛ. Те са настъпили в отделни училища и тепърва ще се проверява защо не е бил установен преди да се даде на зрелостниците.

Министерството разпространи допълнително напомняне до всички училищни директори да правят внимателна проверка и да сравняват разпечатаните варианти с дигиталните им копия на зрелостни изпити през вчерашния ден. Бяха дадени и допълнителни указания какви проверки на настройките на всеки принтер може да направят училищата при проблеми и до момента няма постъпили сигнали за подобни нередности.

До момента на провелите се изпити са анулирани 11 теста на зрелостници, които са използвали мобилно или друго техническо устройство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Група британски учени са доказали, че няма нещо във Вселената, което българите да не могат да напсуват.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари