Корупционни схеми в КАТ Русе - Плащаш рекет от 50 лв. и си VIP клиент!

4
Дългогодишната анархия, безподобната липса на организация и негласните корупционни схеми в КАТ Русе
Дългогодишната анархия, безподобната липса на организация и негласните корупционни схеми в КАТ Русе

Членовете на групата "Обществен съвет Русе" отправят питане към Министерството на вътрешните работи в писмо разпространено и до медиите.

До
Министерство на вътрешните работи
На вниманието на
Министъра на вътрешните работи

Копие: ОДМВР Русе
Сектор Пътна полиция

Уважаеми Господин Министър,

Дългогодишната анархия, безподобната липса на организация и негласните корупционни схеми в КАТ Русе ни задължават като група, изразяваща и защитаваща общественото мнение, да се обърнем към Вас за адекватна реакция.

Настоящото писмо от името на “Обществен съвет” гр. Русе е апел към МВР да обърне незабавно внимание на един крайно наболял проблем, който мъчи с години гражданите на гр. Русе да се предприемат съответните адекватни и решителни мерки за отстраняването му.
Това писмо има за цел чрез медиите да уведоми и активира широката общественост за нетърпимост и преборване с този болен проблем.

За пример можем да дадем регистрирането на автомобил нов внос и с какво се сблъсква един човек, за да може да получи ламиниран талон и два броя регистрационни номера. Нормално за обработка на такъв документ e да се предвиди един час. Начинът, по който обаче се извършва регистрацията в КАТ Русе предполага, че това може да отнеме дори и един месец, ако се следва легалния път.

Гражданинът, решил да регистрира автомобил, бързо разбира, че срещу сумата от 50 лв. дадена “под масата” на хора, които чакат там и регистрират по 10-15 автомобила дневно, нещата могат да станат за два-три дни. Ако можеш да си позволиш въпросната сума – плащаш я и си получаваш “експресната” услуга.

Ако не можеш – следва един безобразен кошмар. Отиваш и се нареждаш, за да получиш номер, с който не на същия, а на другия ден идваш да чакаш реда си, но ако работното време не стигне идваш и на следващия. Седиш, чакаш, не знаеш кога ще минеш. Отношението към теб е повече от безобразно, а регулярно “онези” привилегировани хора с тесте документи минават без ред.

Много хора идват в 7 часа сутринта, за да си запазят ред и чакат навън да започне работният ден, а често и служителите сами те държат навън след започването му!

С две думи – всичко е пари. Плащаш рекет от 50 лв. и си VIP клиент, нямаш 50 лв. - ти си просто един плебей и се примиряваш с това да те пререждат VIP-овете.

По чакането с дни човек лесно може да се сети колко хора си плащат рекета и какви необлагаеми суми потъват в сивата икономика на КАТ Русе.

Всичко това се крие зад официалните оправдания, че материалната база била недостатъчна, кадрите не достигали, румънците били много и т.н.

Нормално е да допуснем, че при така създалата се ситуация се генерират необлагаеми приходи от “подаръци”, което демотивира служителите в КАТ да направят така, че системата да функционира нормално, нито да бъде разширена материалната база, нито да бъдат назначени повече хора.

Според още наблюдения в схемата участват и външни лица, които извършват VIP услугата, но как се разпределят пари и какво точно се случва никой не може да каже. Фактите, обаче са си факти! Схемата я има и е очевадна! Чакането за нещо, което е нормално да бъде свършено за час, а отнема седмици, или цял месец е налице. Според хора, които са от други градове в България, ситуацията в КАТ Русе е прецедент. Същите хора споделят, че в техните градове човек си свършва работата за не повече от час-два.

Ние, членовете на Обществен съвет Русе, настояваме:

Министество на вътрешните работи да извърши проверка по случая, да вземе мерки и да приложи закона в пълната му сила под формата на административни наказания за всички виновници за това безобразие, което гражданите на Русе търпят с години.
Настояваме вътрешните контролни органи в МВР да прегледат записите от чакалнята в КАТ - Русе за установяване или отхвърляне на цивилно присъствие на служители, които извън служебните си ангажименти организират нерегламентираните VІР - услуги.

Настояваме в КАТ Русе да се направят необходимите промени в организацията, за да може да функционира нормално и да обслужва нуждите на хората учтиво, без корупционни схеми и в срокове съизмерими с другите европейски държави.
Настояваме да информирате русенската общественост за мерките и решенията,които предприемате да се спре престъпната схема.

Дата: 31. 01. 2015 Обществен съвет Русе

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, синът ми глътна 1 лев, ще умре ли?
- Глупости, колко депутати се нагълтаха с милиони, даже разстройство нямат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари