Китай пуска първия в света ядрен реактор от IV поколение

0
Реакторът не се охлажда с вода, а с хелий и обещава да е по-евтин, по-безопасен и по-ефективен
Реакторът не се охлажда с вода, а с хелий и обещава да е по-евтин, по-безопасен и по-ефективен Снимка: БТА / Белга

Реакторът не се охлажда с вода, а с хелий и обещава да е по-евтин, по-безопасен и по-ефективен

Китай заяви, че е пуснал първия в света ядрен реактор от IV поколение. Вместо с водно, той е с газово охлаждане (HTGR) и е част от атомната електроцентрала "Шидао Бей", съобщава New Atlas.

Реакторите от четвърто поколение са най-новите обещават да бъдат по-евтини, по-безопасни и по-ефективни от сегашните реактори, пише Dir.bg.

Поколение I са първите експериментални реактори, Поколение II са първите комерсиални реактори, Поколение III са подобрени версии на Поколение II, а Поколение IV са бъдещите реактори, които включват нови технологии и горива.

Планирано е реакторите от 4-о поколение да работят близо век.

Самият HTR-РМ е свързан с парна турбина с мощност 210 MW и хелиев вентилатор за охлаждане. Горивните клетки са направени от уран и въглерод, обвити в керамична обвивка.

Когато работи, HTR-РМ генерира 2 х 250 MW и изходът на парата достига температура от 500 °С.

Тъй като това е дизайн от поколение IV, той включва редица нововъведения в безопасността, включително пасивно охлаждане, гориво, което може да издържи на неочаквани температури, саморегулиране на реакцията на делене и способност да издържа на извънредна ситуация без нужда от външна помощ.

Поради своето хелиево охлаждане реакторът не е необходимо да се разполага близо до водоеми.

HTR-РМ е предназначен за интеграция в електроцентрали, работещи с въглища, във вътрешността на Китай през следващите десетилетия. По този начин Пекин смята да се откаже от въглищата, заменяйки ги с ядрени реактори от най-ново поколение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Момченце слушайки опера се обръща към майка си:
- Ако викаме така, нас в детската градина ни наказват.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари