Йонко Иванов: Случващото се на пътя е огледало на българския парламент

1
Според председателят на Съюза на инструкторите са неоснователни обвиненията, че обучението е минало с купуване на книжка
Според председателят на Съюза на инструкторите са неоснователни обвиненията, че обучението е минало с купуване на книжка Снимка: БГНЕС

Според председателят на Съюза на инструкторите са неоснователни обвиненията, че обучението е минало с купуване на книжка

"Трябва изцяло нова философия, трябва и изцяло нов Закон за движение по пътищата и формула за фазово обучение. Докато има нежелание на институциите това да се случи, няма да има промяна. Докато държавните институции не седнат на една маса с експертите, да изработят нова философия, ще има проблем."

Това предупреди в интервю пред БНР Йонко Иванов, председател на Съюза на инструкторите в България.

До момента има 230 млн. лв. от актове, а събраните глоби са 133 млн. лв., съобщи той.

"Останалите 50% или не са връчени, защото администрацията на МВР не знае как да го направи, а останалите са в процес на обжалване. Но тези пари не отиват в пътна безопасност , а в бюджета – за избори и други неща", каза още Йонко Иванов.

"Звучи некоректно нас да ни сочат с пръст и да казват "вие създавате убийци" на пътя. 3000 души са обучили над 3 млн. Ние учим вече трето поколение, не ги учат хора от друга планета", възмущава се той.

Според него се изкривява статистиката и са неоснователни обвиненията, че обучението е минало с купуване на книжка.

"В "Автомобилна администрация" има 4 вида електронизация и нито една не работи. Тежките ПТП за 2023 г. са 6983, водачи с до 2 стаж са 920 причинили катастрофа. Това прави около 13%. Загиналите са 524 за 2022 г., за 2023 г. са 531, а ранените са със 653 повече. И ранените и катастрофите са повече. Под половин процент са тези хора, до 2 години от взимане на книжката, които се движат по пътищата. Те не са фактора, които създава този катаклизъм, той се създава от родителите и училища, ние инструкторите сме последната цедка, която се стреми да пречупи тази агресия", аргументира се с факти Йонко Иванов.

Той припомни, че "трудно се научихме да си поставяме коланите и това е ролята на семейството".

И твърди, че у нас имаме най-доброто обучение на шофьори в Европа, защото сме взели сме най добрата практика от ЕС, прилагана в 14 държави и е от Германия. "Но ние не знаем какво значи този двугодишен срок. Ако е взел книжка категория В и след това вземе и за камион, пак ли има двугодишен срок", попита председателят на Съюза.

И категорично заяви:

"Това, което е на пътя е огледало на българския парламент, този стил на поведение попиват младите хора на пътя. Каквито и санкции да има и каквито и камери да се сложат, статистиката е една и съща и това е на базата на най-лошите пътища в ЕС, това е в България."

Йонко Иванов сподели, че на среща с институциите – МВР, МРРБ, МТ, МОН, не се намира общ тон и начин да въздействат по друг начин, освен чрез наказанията.

"Фазовото обучение започва от детската градина. Сега тези идиотщини, без извинение, с тези велоалеи, с които разкопаха цяла София. Нещата не са така, както се показват, представяте ли си в тази алея да се движат мама, татко и детето, и да ги настигне един електрически велосипед с 50 км/ч, какво ще стане? Попитахме защо в събота и неделя има знак забранено спиране и паркиране по пазарите, а има колона от неправилно паркирали? Отговориха "това е социална политика". Ами махнете знака! Триногата стой и до нея има дупка", възмущава се от нередностите Иванов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Anton
    Случващото се е,огледало на управлението на ГЕРБ, тиквата и мазния противен Пеевски, Нунев и всички гангстери,мрьсни и противни същества...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари