Идва нова порция плазма

0
Магнитната буря ще продължи още няколко дни, заяви доц. Петя Трифонова от НИГГГ към БАН
Магнитната буря ще продължи още няколко дни, заяви доц. Петя Трифонова от НИГГГ към БАН Видео: NOVA

Магнитната буря ще продължи още няколко дни, заяви доц. Петя Трифонова от НИГГГ към БАН

Мощна магнитна буря удари Земята. Смущенията в магнитното поле достигнаха най-високата възможна степен. Експерти предупредиха, че може да бъде засегната радио- и електронната техника. Някои хора се оплакаха от главоболие и отпадналост. Имаше и нещо позитивно - заради бурите Северното сияние се видя и от България.

Според доц. Петя Трифонова от НИГГГ към БАН толкова висока степен на магнитна буря не е имало от 2003 г. "Тя ще продължи още няколко дни. В събота бе отчетено, че е на ниво 5 по 9-степенната скала. Буря от този клас се случва 2-3 пъти в 11-годишния слънчев цикъл. Предишният беше много спокоен, без екстремни събития, сега обаче може да има още такива. Най-тежки бяха смущенията в събота, тогава се достигна максималната девет степен на индекса. В късните часове днес се очаква нова порция плазма, както и утре. Тя ще продължи около седмица", обясни тя, цитирана от NOVA. И допълни, че сателитите са уязвими, защото имат панели, които лесно могат да бъдат повредени и дори да има орбитално пропадане.

"Комуникациите също са уязвими. Те разчитат на проводимостта на йоносферата. Освен това се индуцира напрежение в много дълги проводници, това се отнася и за електропроводите. През 2003 г. Квебек е бил без ток 12 часа заради магнитната буря, сега отново може да се случи нещо подобно", предположи доц. Трифонова.

По думите ѝ сиянията се образуват при взаимодействие на частиците от слънцето и молекулите на въздуха. "В зависимост с каква атомна молекула се смесва, дали кислородна, азотна или водородна, от това се определя цветът му. Най-високи са сиянията с пурпурночервен цвят, при тях се взаимодейства с високоенергетични частици на кислорода - появяват се на височина около 150 км и се виждат най-далеч. Колко по на север се намирате, толкова по-вероятно е да се видят сиянията. По-лесно ще се наблюдават в по-малките населени места на север от Стара планина, като например Видин, за София по-скоро е невъзможно", посочи геофизикът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Група британски учени са доказали, че няма нещо във Вселената, което българите да не могат да напсуват.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари