Гърция бойкотира клетвата на Гордана Силяновска

2
Новият македонски президент встъпи в длъжност със съседски скандал
Новият македонски президент встъпи в длъжност със съседски скандал Снимка: БТА/АР

Новият македонски президент встъпи в длъжност със съседски скандал

Новоизбраният президент на Северна Македония Гордана Силяновска - Давкова "изработи" скандал още с встъпването си в длъжност. Силяновска, която още в предизборната си кампания се отличи с антибългарско поведение, предизвика проблеми и с Гърция на церемонията по встъпването си в длъжност, пише вестник "Сега".

На инаугурацията ѝ гръцката посланичка в Скопие - София Филипизу, напусна демостративно, защото при полагането на клетвата си президентката говореше само за “Македония”, а не “Северна Македония”. Силяновска не се съобрази с текста, прочетен от председателя на парламента Йован Митрески и вместо да повтори "Северна Македония", тя каза само "Македония":

"Декларирам, че ще изпълнявам съвестно и отговорно функцията президент на Македония, като почитам конституцията и законите", каза тя.

Веднага гръцката информационна агенция АНА-ΜΠА припомни, че Силяновска предизборно - и конкретно на 1 май 2024 г. - заяви, че няма да използва официалното име на страната:

Когато казвам, че няма да използвам термина „Северна“, нямам предвид, че ще го махна от табелите пред сградите, в които се помещават институции или от табелите на международни конференции или двустранни срещи, и т.н. Далеч съм от такива неща. Говоря лично за себе си. Правото на самоопределение е лично право и никой няма право да ти нарежда да използваш нещо, което умът и сърцето ти не приемат. Ще го уважавам, но няма да използвам термина "Северна". Ще използвам "Македония" и никога няма да създавам объркване, защото не трябва да правя разлика с Република Южна Македония. Няма такова нещо. Затова, когато говоря, ще използвам термините Македония, македонски, македонец.

След клетвата Силяновска, която стана шестият президент на РС Македония и първата жена на този пост, произнесе и реч.

Очаква се първият ѝ указ да бъде за връчване на мандат за съставяне на ново правителство на лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.

Проф. Гордана Силяновска-Давкова през годините се е показала като противник на Преспанското споразумение между Македония и Гърция, с което беше решен спорът за името на Република Македония, а след това Атина подкрепи Скопие за НАТО и ЕС.

Силяновска е също така против и Договора за приятелство с България от 2017 г. Тя се обяви срещу закона за разширяване употребата на албанския език през 2018 г. В рамките на тазгодишната предизборна кампания твърдо следваше антибългарската политическа линия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    4
    Логика
    Де е северна Македония,там е и южна.Гърците да им отстъпят територия,нали искаха северна Македония? Професор Божидар Димитров / историк/ предупреждаваше нашите презервативи от ПП"ГЕРБ" да мислят с главата си,а не със стомахчета и дупенца ама то кондом,демек гербаджии,чуват ли кондомите,алььооооо....? Кондомите и главният кондом...
  • 6
    3
    Балканеца
    2, не се надявай. Гърците бързо и лесно ще ги сложат на мястото им и ще се спазва Преспанското споразумение. В България няма политици с такава воля.
  • 12
    2
    Хехе, стана смешно
    Хехе, сега макетата ще видят Европа през макарон, ама от най-кривите. дори и в България да няма политик, на който му стиска, то гърция сега ще свърши и нашата работа. Като не им харесва името Северна Македония /което не ни харесва и на нас/, то явно новото има на Македония трябва да е ВАРДАРСКА МАКЕДОНИЯ. Е в краен случай може и ВАРВАРСКА Македония. Сега трябва да се обединим с кърците докато поставим макетата там където са.
  • 18
    1
    С И С
    Щто е МАКЕ то е ЛАЙНО.Така казваха нашите деди! То се оказва ВЯРНО.Никаква Европа за тези ЦЪРВУЛИ.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари