Филиалът на Русенския университет в Разград чества празник

0
Очакват се гости и от Академичното ръководство в Русе
Очакват се гости и от Академичното ръководство в Русе Снимка: БТА

Очакват се гости и от Академичното ръководство в Русе

С изяви на студентските клубове филиалът на Русенския университет „Ангел Кънчев” в Разград ще чества своя празник, съобщи директорът на висшето училище проф. д.н. Станка Дамянова.

Местната академична структура празнува през май, защото началото на филиала е поставено през този месец преди 38 години. Тази година честването ще се проведе на 15 май. В празничния ден ще бъдат представени студентските клубове със своята работа, постижения и нови идеи. Гостите ще имат възможността да разгледат експозицията на клуб „Наука и изкуство – ръка за ръка“. Дейността на членовете на клуба под ръководството на гл. ас. д-р Илияна Николова е свързана с изготвяне на различни тематични украси и рекламни материали на филиала. Всеки, посетил щанда, ще получи ръчно изработен предмет от членовете на клуба, каза Дамянова пред БТА.

Тя посочи, че за поредна година в рамките на пролетните празници студенти, ученици и приятели на Филиала в Разград ще покажат своите кулинарни творения в маратона, организиран от клуб „Сладко и солено“. Ръководители (по-скоро вдъхновители) на клуба са проф. дн Станка Дамянова и главният библиотекар Надя Цанева. Кулинарната надпревара ще премине под мотото „Подправките – храна и лекарство“. Презентация за подправките ще представят главният библиотекар във Филиала Надя Цанева и студентката от трети курс Наталия Василева. Студенти, преподаватели и гости ще могат да участват и в състезанието „Познай подправките“. След това присъстващите ще се насладят на кулинарните фантазии, представени от студентите от Филиала и ученици от професионалните гимназии в Разград и региона, както и да оценят чрез дегустация всеки участник, заяви Дамянова. По думите ѝ в тазгодишното издание на маратона със свои идеи ще се включат близо сто кулинарни любители. Шеф-готвачите от Професионалната гимназия по икономика ,,Робер Шуман“ Разград ще сготвят и подредят на щанда си хляб от червена леща, кюфтета от киноа, млечни топчета с подправки, панирана коприва, бонбони с овесени ядки и фурми, кекс с маково семе. Учениците от Професионалната гимназия по облекло "Станка Николица Спасо-Еленина" ще се представят с домашна лимонада с мента и джинджифил, банички със сирене и билки, домашно краве сирене със зехтин и билки. Морковен кекс с канела, джинджифил, лападник по стара българска рецепта, мъфини от тиквички с копър и магданоз са идеите на кулинарните любители от клуба "Млад кулинар" към Центъра за ученическо техническо и научно творчество. Кулинарен талант ще покажат също възпитаници на разградските гимназии по биотехнологии и селско стопанство, и на професионалната гимназия в Кубрат. Сред участниците в кулинарното събитие отново ще са и приятелите на Филиала от социалните заведения в Разград – Комплексите от центрове за настаняване от семеен тип за деца с и без увреждане и Дома за пълнолетни с деменция.

По повод празника на Филиала студентите от спортния клуб с ръководител старши преподавател Румен Ангелов ще организират уъркшоп за желаещите да се учат на стрелба с лък в двора на висшето училище. Студентите със спортни постижения от проведени през годината турнири и състезания ще получат награди, а за всички участници в празника на Филиала ще има сертификати и предметни отличия, посочи директорът на висшето училище. Тя добави, че на празника на Филиал – Разград са поканени ръководствата на общината и областната управа в Разград, очакват се гости и от Академичното ръководство на Русенския университет.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари