До дни започват да берат първите кайсии в Русенско

1
До дни започват да берат първите кайсии в Русенско
До дни започват да берат първите кайсии в Русенско Видео: NOVA

Овощарите очакват добра реколта въпреки климатичните капризи

След черешите наближава и сезонът на кайсиите. Миналата година голяма част от овошките измръзнаха, плодът беше дефицит, а за ракия изобщо не остана. Дали през тази година ще има добра реколта и колко ще струват кайсиите за нас потребителите.

Производителите казват, че кайсии ще има тази година. Може би първите ранните сортове след като излязат на пазара ще са на цена от около 5 или малко над 5 лева за килограм, но в разгара на сезона на кайсиите, може би цената им ще спадне до около 3 лева, съобщава NOVA.

Въпреки климатичните капризи поне засега кайсии тази година ще има. "Засега реколтата от кайсии върви някъде около средното и може би малко над средното, положението е по добре при новите селекции. Моето мнение е, че няма да има недостиг на пазара тази година, може би ще има малко недостиг за преработка. Стандартно за нашия регион добивите на кайсията са около 700-800 кг. Минимумът мисля, че ще се запази за тази година", обясни Синан Вейсал, овощар.

До дни стопаните в Русенско ще започнат да берат плодовете и първите български кайсии ще са на пазара още до края на седмицата

Според Синан цената ще е около 4-5 лева за крайния потребител. "Тя в момента се определя от Гърция, понеже там започна ранната кайсия. При тях обаче добивите са малко по-зле, така че очаквам засега да е малко висока. Но след 7-8 дни ще падне с около 20-30 процента и средната цена за сезона очаквам да е около 3 лева", заяви той.

Докато при ранните сортове от кайсиите се очакват добри добиви, при по-късните прогнозите не са никак добри.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    3
    Любопитен
    А морковът на Пенчо Милков коя първо ще го обере, на изборите след няколко седмици?
  • -3
    2
    ffafaaf
    6aaaaaaaa vi prusna praskovkiote zaharosani 6ekeresti
  • 0
    1
    Охооооооу
    Васцилена обра кайсиите още преди 2 години милата.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, синът ми глътна 1 лев, ще умре ли?
- Глупости, колко депутати се нагълтаха с милиони, даже разстройство нямат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари