Чешки депутати предупреждават за руски операции, които заплашват евроизборите

0
Руската намеса не само застрашава свободното вземане на решения, но също така представлява неприемливо нарушение на правата на гражданите на Европейския съюз
Руската намеса не само застрашава свободното вземане на решения, но също така представлява неприемливо нарушение на правата на гражданите на Европейския съюз

Руската намеса не само застрашава свободното вземане на решения, но също така представлява неприемливо нарушение на правата на гражданите на Европейския съюз

Руското влияние и кампаниите за дезинформация в ЕС представляват значителна заплаха за целостта на предстоящите избори за Европейски парламент, съобщи комисията по външни работи, отбрана и сигурност на чешкия Сенат.

Заключението на комисията беше обявено от нейния председател Павел Фишер. То последва последните разкрития за дейността на медийната компания „Гласът на Европа“, която разпространява руска пропаганда в ЕС и наскоро беше поставена в санкционния списък на блока.

Според комисията руската намеса не само застрашава свободното вземане на решения, но също така представлява неприемливо нарушение на правата на гражданите на Европейския съюз, съобщи чешката информационна агенция, предаде EURACTIV.

Фишер посочи, че „мрежата „Гласът на Европа“ се е опитала да повлияе на обществения дебат в Чехия и други страни от ЕС с парите на Руската федерация, работила е срещу интересите на Чехия и систематично е разпространявала руска пропаганда“.

Сенатската комисия е получила информация за дейността на мрежата от Чешката информационна служба за сигурност по време на закрито заседание, обясни той.

В заключението си комисията изрази загриженост, че Словакия е предоставила международна закрила на проруския политик и медиен магнат, който стои зад „Гласът на Европа“, Артьом Марчевски. „Това действа срещу интересите на сигурността на Чехия“, добави Фишер.

В края на март чешкото правителство добави Марчевски към списъка със санкции заедно с „Гласът на Европа“ и бизнесмена Виктор Медведчук. Премиерът Петер Фиала заяви тогава, че Медведчук, с помощта на Марчевски, е организирал множество мрежи за влияние от Русия чрез мрежата. Правителството обвини двамата в разпространение на дезинформация и подкупване на европейски политици. Марчевски отрече обвиненията и се противопостави на санкциите.

Сенатската комисия също така обсъди продължаващото разследване на експлозията в депо за боеприпаси във Врбетице през 2014 г.

Разследващите приписват тази атака, довела до смъртта на двама чешки граждани, на двама офицери от руското военно разузнаване ГРУ, за които се твърди, че са имали за цел да спрат доставките на боеприпаси в региони, където Русия е провеждала военни операции.

Отказът на Русия да сътрудничи обаче спря полицейското разследване.

Смятаме, че терористичната атака, извършена от руски войници на активна служба на наша територия, е грубо нарушение на суверенитета и сигурността на Чешката република и враждебен акт, срещу който Чехия е длъжна да се защитава“, заключи Фишер.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари