Бум в търсенето на магарешко мляко като лек срещу коклюш

1
Затрупани сме с поръчки, защото магаретата вече са изчезващ вид в България, коментира производителят Антон Тодоров
Затрупани сме с поръчки, защото магаретата вече са изчезващ вид в България, коментира производителят Антон Тодоров Снимка: Личен архив

Магарешкото мляко не лекува коклюш. Ако хората го пият, поне да го варят, съветва проф. Тодор Кантарджиев

Епидемията от коклюш засили в пъти интереса на българите към рядкото магарешко мляко и в социалните мрежи майки от цялата страна търсят съвети как да се сдобият с този продукт. Това доведе и до покачване на цената, която от традиционните 60 лева за литър в някои райони стига по 80-90 лева. „Затрупани сме с поръчки, защото магаретата вече са изчезващ вид в България“, коментира пред „Телеграф“ производителят Антон Тодоров.

За магаретата не се дават субсидии. Отглеждаме ги много малко хора в България. Използва се предимно месото за кайма, от която стават и хубави суджуци. Млякото го търсят сега заради старите народни вярвания, че помага при магарешката кашлица. Вкъщи жената се занимава с тези поръчки, но от това, което знам, сме затрупани. Обаждат ѝ се всеки ден“, разказа още Тодоров, който по професия е зъболекар, но има и своя земеделска ферма край Кюстендил.

Печалба

При нас цената на млякото винаги е била една и съща – 60 лева на литър. Сега заради по-големия интерес не търсим по-голяма печалба, още повече че го даваме предимно на познати. В интернет сме попадали и на цени от по 80-90 лева, след като официално бе обявена епидемията от коклюш. Точно защото в България няма много хора, които да отглеждат магарета, доста хора пътуват и до Сърбия, за да си купят. Там има повече магарета. Доколкото знам, магарета има и в село Бела вода до Перник, но не мога да ви кажа дали там в момента имат малки магаренца, за да доят майките. Аз имам три магаренца“, добави Антон Тодоров, който развъжда този популярен и полезен за българина през вековете вид, за да не изчезне от нашите земи.

Приложение

Според народните поверия магарешкото мляко се дава на децата, за да се отърват от упоритата кашлица, сурово. Пият се по стотина милилитра на ден. За да се съхрани за по-дълго време, хората го замразяват. Специално в Сърбия местни твърдят, че от него правят и сирене, което е най-скъпото в света, защото цената за килограм стига до 1000 евро. Причината да се търси такъв продукт са полезните съставки, които съдържа, и алергиите към кравето, овчето, биволското и козето мляко. В Индия магарешкото мляко се използва за лечение на чикунгуня (треска и силни болки в ставите) вероятно поради високото си съдържание на имуноглобулин. Във Франция и Италия – като заместител и в производството на козметични сапуни и кремове.

Специалист

Магарешкото мляко не лекува коклюш. Ако хората го пият, поне да го варят“, съветва проф. Тодор Кантарджиев. По думите му приемането на сурово мляко е опасно, тъй като човек може да се зарази с туберкулоза. „Не съветвам никого в България да пие термично необработено мляко. То може да е източник и на бруцелоза, която също се причинява от бактерия“, казва още той.

За лечението на коклюш с магарешко мляко нищо не сме учили в медицината. Народът ни нарича болестта магарешка кашлица. Причината за това е характерният звук, който издават болните при поемане на въздух между подкашлянията, който се оприличава на магарешки рев. На медицински език той се нарича реприз“, каза още специалистът.

Налягане

Качването високо в планината може да помогне на болните да овладеят пристъпната кашлица, която може да продължи над 3 месеца. „Коклюшът се причинява от бактерията Bordetella pertussis, която произвежда токсин, който е главният виновник за пристъпите. Рязката промяна в атмосферното налягане и разреждането на въздуха действат благоприятно и укротяват кашлицата. Затова през уикенда софиянци могат да водят децата на Витоша – на Златните мостове например. Държавата ни е богата на планини“, казва още проф. Кантарджиев.

Над 1000 са случаите на магарешка кашлица у нас. Специалистите съветват при над 5 дни пристъпна кашлица болните да се тестват с PCR. Ако бъде доказан коклюш, още в първите дни от болестта трябва да се приеме антибиотик, за да се намали продължителността и тежестта на кашлицата.

На ден могат да се издоят по 250 мл

Магарешкото мляко е толкова скъпо и заради това, че от него на ден могат да се издоят по около 250 мл, без да се пречи на храненето на малките магаренца. Според експерти магарешкото мляко обикновено не съдържа хранителни патогени, които може да намерим в други видове мляко. Това означава, че има по-дълъг срок на годност, преди да започне да се разваля. Освен това полезните вещества в него могат да се съхранят доста дълго след замразяване.

Замразяваме го и го пазим, но рядко може да се събере някакво сериозно количество“, уточни фермерът Антон Тодоров.

По състав е близко до майчиното

От хранителна гледна точка магарешкото мляко е много подобно на кравето и човешката кърма. Според състава и сравнителните анализи, които могат да се видят в интернет, то е доста по-богато на витамин Д.

По-голямата част от протеина на кравето мляко идва от казеин и суроватка. Казеинът е протеинът, към който повечето хора с алергия към краве мляко реагират. Магарешкото мляко е подобно на човешката кърма, тъй като е с ниско съдържание на казеин и по-високо на суроватка. Суроватъчният протеин в магарешкото мляко се отличава със своите антимикробни свойства. Магарешкото мляко съдържа сходно количество лактоза като кърмата и повече от кравето. Именно лактозата е отговорна за вкуса на продукта и улеснява абсорбцията му от червата. Това е полезно за правилната минерализация на костната система на кърмачетата, тъй като лактозата е причина за по-високата усвояемост на калция. Богато е на различни витамини и минерали, въпреки че точният състав може да варира в зависимост от фактори като диетата на животното и обработката на млякото.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Иванов
    Не професоре нашите да се спрат с тази чужбина малко защото тази гадост от Англия дойде тука и нашите гастарбайтери го привнесоха също както и ковида трябваше незабавно затваряне на границите и строг контрол на тези които влизат и излизат от българия
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, синът ми глътна 1 лев, ще умре ли?
- Глупости, колко депутати се нагълтаха с милиони, даже разстройство нямат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари