40% от българите не са прочели нито една книга през 2023 година

0
Близо две трети не са стъпвали на кино, нито на театър
Близо две трети не са стъпвали на кино, нито на театър

Близо две трети не са стъпвали на кино, нито на театър

72,6% от българите не са посетили библиотека нито веднъж през 2023 година, а 40% не са прочели нито една книга през изминалата година.

Това стана ясно данни, огласени от Диана Андреева (от Обсерваторията по икономика и култура) и Янина Танева (от „Фабрика за идеи“) в „Гьоте институт“ - България. Това са резултати от национално представително проучване на социологическата агенция „Алфа рисърч“ за достъпа до култура и потреблението на културни продукти и събития, и се прави за втора поредна година, отбелязаха те, предаде БТА.

Според изнесените данни, 62,6% не са били на театър нито веднъж, 61% не са посетили кино, 82,5% не са били на концерт за класическа музика, опера и балет.

БТА

Попитани към какво събитие биха имали интерес, ако е в населеното им място, най-много от респондентите са отговорили с „Театър“. На второ място е отговорът "кино прожекции". Народна музика и танци също е много припознаван отговор, следват музикални представления, музей и изложби.

Проучването показва, че 39% от българите имат желание, но нямат финансовата възможност да посещават представления, театър, концерт. 25% са отговорили с "нямам достъп до такива събития" (в населеното им място не се провеждат такива или нямат транспорт до населено място, в което се провеждат). 16% са отговорили, че нямат компания, която да ги придружава по такива места и събития, а 43% са посочили отговор „Нямам свободно време“. 12-13% са такива, които не харесват културни събития и не биха ги посещавали, отбелязват Андреева и Танева.

На въпроса при какви условия биха посетили повече културни събития, най-много хора са отговорили с „Ако имам повече пари“. Вторият по многочисленост отговор е „Ако имам повече свободно време“. Сред другите опции са „Ако дойдат приятелите ми“, „Ако е в населеното ми място или наблизо“, както и „Ако има организиран транспорт“.

Сред решенията, които те предлагат, е да се дават транспортни ваучери на хората от малки населени места, за да стигат до места с културни събития.

Възможностите да мотивираме хората миналата година са били повече, отколкото сега. И колкото по-дълго няма политика в тази област, толкова по-трудно ще е, обясни Янина Танева. Диана Андреева отбеляза, че данните са представяни пред Министерството на културата, но по думите й не са получили нито отговор, нито са предприети политики в тази посока.

Сред препоръките, които те имат, са да се въведе културен паспорт за всички от 6 до 26 години. Да се отделят около 1,3 млн. във възрастовата граница 6 - 26 години. Да се отделят по 100 лева на годишна база или 130 милиона лева всяка фискална година. Също така да бъдат организирани културни събития, които са създадени от държавни, общински, частни и неправителствени организации.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    5
    до 3
    Дете, пожелавам ти никога да не изпиташ на гърба си написаното от номер 1. Гадно е! Преди време се бях запознал в нета с една девойка, която беше секретарка на шеф на голяма фирма. Аз бачках в производствена фирма. Веднъж тя ме покани на джаз. Опитах се да и обясня, че тъкмо съм се довлякъл от работа и събирам сили за да се навечерям. Каза, че се лигавя. Мина някоя и друга година, шефът и се сменил, той съответно си намерил по-млада секретарка, а въпросната девойка започна работа като бачкаторка във фирмата, в която бях работил. Пропуснах да кажа, че там се бачкаше по 12 часа. Та, един ден я мярнах на скайпа и я поканих на кафе. Каза, че била труп. На шега и казах, че се лигави, повече не общувахме. Та, дете мое, когато си на брега се движи лодката. Когато си на лодката се движи брегът. .........
  • 5
    4
    до 3
    Ти ми описваш съвременният "мъж", чекиджията, роден след 2000г. Самовлюбено егоистче съпортвано от ред живи роднини. Ти работно време в Дания ли ми описваш до 14 часа ? Ти къде живееш ? Истинският мъж от старата школа владее и други умения, свързани с подръжката на дома и на другия дом в провинцията. Има много странична работа, която изисква непонятни за теб скилове. Сега сте царе на егоизма, затварянето в себе си и соц. мрежи. Там ви е живота. Момичетата гледат котки, вместо деца. Нямат никакви умения по подръжка на семейство. Едно копче на хубава дреха да хвръкне и край с нея, заминава в кофата и се реве за нова. Вие едни яйца по панагюрски нямате умения да приготвите. Храните, може би единственото си изтормозено от липса на внимание дете със замразена пица от лидъл. Това сте вие. Аз предпочитам да дам любов и внимание на децата си отколкото да чета книга. Да им готвя чиста и свежа храна, която си добивам от провинцията. Невъзможно е да имам две деца и да забия да слушам аудио книжка. Ще съм с тях и цялото ми внимание и усилие ще е фокусирано във тях. Те са мисията на живота ми. Да ги възпитам и да ги закова да живеят тук. Да спася България. Ако не гледам зеленчук на село, ако не им готвя, ако не работя зверски и ако не ги възпитавам постоянно под контрол, ще мрат като гниди на пътя напукани с райски газ я на мотор я в някоя коруба челно. Няма време за книжки, има сериозна работа за вършене. Няма как да го проумеш ти самовлюбен отворко. Вие дори котките си не можете да отгледате ако ви спрат кристалите за тоалетната им гранулите и консервите в магазина. Отчайващо зле сте. Слушайте си книжките, аз имам ОТГОВОРНА работа за вършене. Със здраве.
  • -1
    3
    до 1
    Има и други опции - да слушаш аудио книги. Нима искаш да ми кажеш, че нямаш никакво врем? Защо си в 5 на работа? Защо си 6 дена в седмицата на работа? Намери си работа, където да си от 8 до 5. Има си и опции да си на по-високо платена работа, някои хора намират време да учат докато работят, имайки деца, за да придобият по-висока квалификация, за да имат по-високо платена работа. Звучи ми по-скоро сякаш работиш от лакомия за повече пари, само че ковчега джобове няма и нищо няма да можеш да вземеш със себе си. Ако си от 5-6 на работа, значи до към 14-15 трябва да си свободен вече и останалото време да си е твое според това как ще си го разпределиш. Можеш и един час на ден да четеш книга, пак ще можеш да прочиташ по няколко книги на година. Аз се хващам на бас, че имас свободно време, просто го използваш за неща, които изискват по-малко усилия от четенето на книги, като гледането на телевизия, слушането на музика, социализацията с познати и приятели и най-балканското нещо - на масата със ракията и салатата. Ама така е по-лесно, книга да се чете се иска малко повече усилия. Ама Бай Ганю с анцуга Адидас, с шкембето и циците и трите брадички, дето през живота си не е спортувал няма да чете книги.
  • 1
    2
    да
    Народ от скотове.
  • 4
    1
    123
    Блъскай 6 дни в седмицата, едва стой на краката за вечеря и после чети, защото в 5 сутринта на другия ден трябва да си отново кукуряк. Чудиш се вече дали да не започнеш да крадеш нещо за да насмогнеш. Всички са с по 2,3 диоптъра преди 40, от бачкане. Ето ви топ причини масово да не се чете. И тъкмо се поокопитиш и БАМ, 30% тока нагоре. БАМ бензина 70-80 ст. нагоре. И дотам с книжките. Мафията тук е по-брутална и от Сицилианската, а тя е много брутална.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, синът ми глътна 1 лев, ще умре ли?
- Глупости, колко депутати се нагълтаха с милиони, даже разстройство нямат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари