200 българчета ще ходят на Космически лагер в Турция

0
Интересът към инициативата става все по-голям
Интересът към инициативата става все по-голям Снимка: Space Capm Türkiye

Интересът към инициативата става все по-голям

"Много голям е интересът към Космическия лагер в Измир ("Space Capm Türkiye") от страна на деца от цял свят, включително от България". Това каза в интервю за БТА Емре Адай, пиар на Космическия лагер в турския егейски град.

Адай заедно с преподавателката Дуйгу Таш разказаха пред БТА за историята на създаването на лагера, за програмите, които се предлагат там, за новите съоръжения в лагера, както и за огромния интерес не само от ученици, а и от възрастни хора от цял свят.

Следва интервюто:

Г-н, Адай, какво можете да ни разкажете за създаването на Космическия лагер Турция (Space Camp Türkiye), как се появи идеята за създаването на лагера?

Космическият лагер е открит по инициатива на покойния Кая Тунджер. Основният ни учредител е компанията ESBAŞ, която е основател на Егейската свободна зона. След създаването на ESBAŞ Кая Тунджер решава да създаде Космическия лагер през 2000 г.

Историята на основаването е следната: Кая Тунджер се запознава с Исмаил Акбай, първият турски инженер, работещ в НАСА. Акбай е учен, който е работил с покойния д-р Вернер фон Браун в НАСА, САЩ. Д-р Вернер фон Браун всъщност е бащата на идеята за създаване на космически лагери в САЩ.

Известно е, че САЩ са се конкурирали с руснаците в областта на космическите изследвания. След полета на човек до Луната те започнаха да работят заедно, а разработените по време на този процес симулатори и тренировъчни апарати, на които са се обучавали астронавтите, преди да излязат в космоса, са били префасонирани във формат, който децата могат да използват. Така в САЩ се открива космически лагер, а идеята за този лагер е на д-р Вернер фон Браун. Исмаил Акбай и д-р Вернер фон Браун са работили заедно по проекта „Аполо“, в частност и за разработването на ракетата Saturn V.

Акбай е добре запознат с космическия лагер в САЩ. Той представя идеята за създаване на подобен лагер в Турция на Кая Тунджер, който след като вижда американския космически лагер, взима решение за създаване на лагер и в родната му страна.

Това накратко е историята на откриването на космическия лагер в Турция. На 12 юни 2000 г. космическият лагер в Турция стартира своите програми. Исмаил Акбай е работил като наш съветник за известно време.

Какво още можете да ни разкажете за Кая Тунджер и Исмаил Акбай?

Всъщност Исмаил Акбай, който е работил като инженер в НАСА, дава тази идея на г-н Кая. Той е завършил гимназия в Турция и е следвал физика в университета „Тенеси“ в САЩ, участвал е в реализирането на различни изследвания в НАСА. Той е визионер, а създаването на такъв космически лагер за деца в Измир в Турция изисква визионерство и инвестиции. Реално Исмаил Акбай дава идеята, а Кая Тунджер финансира и организира всички оперативни дейности по реализирането на проекта, като осъществява всичко от началото до края.

Какви програми има в лагера и какви дейности се извършват в рамките на тези програми?

В космическия лагер в Турция осигуряваме практическо обучение на децата със съоръжения, подобни на тези, с които се обучават астронавтите, преди да излетят в космоса. Децата могат да изпитат какво е усещането да се ходи по Луната, какво е усещането да си в безтегловност при нулева гравитация, колко трудно е да се движиш в среда без триене.

Можем да научим имената на астронавтите от „Аполо“, извършили полет до Луната, от книгите или от документални филми, но не можем да знаем как са се чувствали. Но със специални симулации в Космическия лагер децата могат да разберат как са се чувствали астронавтите.

Всичко това може да се случи в зоната, която наричаме образователен център.

Космическият лагер е отворен през цялата година. Учениците могат да участват в двудневна, петдневна или шестдневна програма. Разполагаме с общежития за момичета и момчета. Деца от възрастовата група 9-15 години могат да участват в нашите програми с различна продължителност. Също така можем да предложим и индивидуални програми за ученици на възраст до 18 години.

Предлагаме и програми за възрастни. Също така има възможности и за еднодневни екскурзии за деца на възраст 5-6 години.

През летния период ще бъде активна главно шестдневната ни програма (от края на юни до края на август). Приемаме ученици в лагера от Турция и чужбина. Ето защо визията на нашия основател Кая Тунджер е била най-вече да осигурим среда, в която децата могат да създадат приятелства с деца от цял свят чрез космическите науки.

Имаме партньорство и с България. Всяка година голям брой ученици оттам пристигат в нашата страна. В Турция те не само получават обучение в областта на космическите науки, но и се сприятеляват с деца от различни държави и опознават по-отблизо културите си още в ранна възраст. В нашите индивидуални програми организираме и различни екскурзии, като например до Ефес, Шириндже, къщата на Дева Мария, обиколка на Измир.

От кои държави още пристигат деца в лагера?

През изминалите години освен от България имахме много ученици от Гърция, Азербайджан, Казахстан, Русия, Полша, Великобритания, Германия, САЩ, Китай, Испания, Франция, както и от различни страни от Южна Америка, от Близкия изток и Северна Африка.

Знаете ли колко деца от България ще дойдат през това лято?

Около 200 български деца може да дойдат това лято.

Колко общо деца очаквате през това лято?

Програмите ни за това лято са запълнени. Целта ни е да привлечем шест хиляди ученици през цялата година. Но интересът е много по-голям от този брой. Лагерът ни беше открит на 1 май след извършени ремонти. По принцип много повече ученици посещават лагера ни. До днес в нашия лагер сме приели повече от 270 хиляди ученици.

Колко преподаватели работят в Космическия лагер?

Имаме постоянен персонал, т.е. имаме постоянен състав от преподаватели, а имаме и редица специалисти, които периодично работят за нас. Общо около 50 са преподавателите.

Каква е основната цел на преподавателите?

Основната цел на преподавателите в Space Camp Türkiye е да предоставят на децата уникално преживяване в уникална среда, което да ги насочи към избора на професия, също така да бъде подпомогнато обучението им по космически науки и технологии, както и за обучението по различни предмети в училище.

Космически лагери има в две държави в света, а нашите преподаватели обясняват на децата, участващи в програмите, миналото, настоящето и бъдещето на космическите изследвания, предоставят им най-новата информация, разполагаме с най-реалистичните симулатори за адаптиране.

Ето защо мога да обобщя, че основната мотивация на целия ни персонал е децата да могат да получат не само добро обучение в космическия лагер, но да имат едно уникално космическо преживяване в щастлива и забавна среда.

Каква е основната мотивация на учениците?

Учениците могат да дойдат с най-различна мотивация. В училище законите на Нютон за движението се преподават теоретично или с уравнения, но когато децата дойдат в лагера, те затвърждават тази информация със симулатори. Повечето от учениците могат да следят технологичните разработки от социалните медии, вестниците или в училище, но най-точната и реалистична информация те намират в космическия лагер.

Ние им предлагаме обучение, което допринася за по-доброто им по-нататъшно образование. Друга мотивация е, че много семейства казват, че децата им винаги са с тях, но след определена възраст те трябва да могат да си стъпят на краката, да поемат своите отговорности и да се развиват самостоятелно, а през времето, което прекарват в космическия лагер, децата са далеч от семействата си. С опита, който получават тук, те придобиват увереност в себе си.

Способността на детето само да се оправя, включително и да не губи вещите си, да работи в разбирателство с приятелите си - това са важни компетентности. Това е важна мотивация. Някои семейства предпочитат децата им да учат в чужбина в бъдеще, затова ги изпращат на космически лагер и очакват от тях да намерят приятели от различни култури и да подобрят чуждоезиковите си умения.

Нашите международни програми се провеждат изцяло на английски език. Децата общуват помежду си на английски. По този начин те осъзнават, че езикът е жив комуникационен канал, чрез който хората споделят своите чувства и мисли. Много семейства разказват, че след посещение в лагера децата сами искат да посещават курсове със засилено изучаване на английски език, за да усъвършенстват знанията си.

Как се определят таксите за лагера?

Таксите за нашите програми варират в зависимост от вариантите на турски и английски език. Програмата ни за шестдневен летен лагер на английски език струва 840 долара, провеждаме и обучение на турски език. Тази такса включва настаняване в космическия лагер, изхранване, учебни материали. Това са настоящите ни цени за тази година. Впоследствие ще има актуализация на таксите.

На въпросите на БТА отговори и преподавателката преподавателката Дуйгу Таш:

Г-жо Таш, коя според вас е най-интересната програма в лагера?

Мисля, че най-различната и интересна задача, с която детето не може да се справи само, а му е необходим екип, е нашият нов космически кораб „Аврора“. С този космически кораб ще направим нещо, което никога досега не е правено. Преди това имахме съоръжението Discovery, като работата с него отново изискваше работа в екип. Така децата изпитваха усещане сякаш пътуват до космоса и обратно. Понякога те бяха невероятно напрегнати, развълнувани, понякога изпитваха трудности, но накрая бяха много щастливи, защото бяха постигнали нещо. Сега вместо него имаме симулатора „Аврора“ за пътуване до Луната и Марс.

Каква е основната Ви мотивация?

Започнах тази работа през 2006 г. Тогава бях студентка, а от 2008 г., когато завърших университета, работя на тази позиция и с всички колеги сме на мнение, че наистина обичаме работата си. Невероятно щастливи сме, когато детето при нас научи нещо ново за космоса и мечтае за него. Мисля, че това е най-мотивиращият аспект на нашата работа. Докосваме се до едно дете и постигаме целта си. И мисля, че желанието да предизвикаме това чувство у всяко дете ни зарежда най-много.

Кое е любимото занимание на децата

Има много, но мисля, че особено любими са им е симулациите. Те обичат да използват онези апарати за симулации, които използват и астронавтите. Дори ме питат дали можем да използваме тези съоръжения всеки ден, дали можем да ги използваме отново.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, синът ми глътна 1 лев, ще умре ли?
- Глупости, колко депутати се нагълтаха с милиони, даже разстройство нямат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари