151 доживотни присъди за опита за преврат в Турция

0
Днес в турския затвор Синджан в Анкара се проведе едно от най-големите дела, във връзка със събитията от 2016 г.
Днес в турския затвор Синджан в Анкара се проведе едно от най-големите дела, във връзка със събитията от 2016 г. Видео: БНТ

Доживотен затвор за 151 бивши турски офицери, участвали в опита за преврат от юли 2016 година.

Днес в турския затвор Синджан в Анкара се проведе едно от най-големите дела, във връзка със събитията тогава. Подсъдими бяха общо 224-ма души, 33-ма са оправдани, а соченият за "подсъдим номер 1" - Фетхуллах Гюлен, се намира в Съединените щати, предава БНТ.

Затворът Синджан, където вече трета година стотици бивши офицери от турската армия очакват присъдите си. Обвинени са в съпричастност към опита за преврат от 2016 година и принадлежност към организацията "ФЕТО".

224-ма днес се изправиха пред съда, 151 получиха доживотни присъди при строг режим. Това е най-тежкото наказание в Турция, която през 2002 година отмени смъртните присъди и не дава право на предсрочно освобождаване.

Сред осъдените днес са няколко знакови за преврата фигури - бившият командващ на военновъздушните сили Акън Йозтюрк и бившият адютант на президента Реджеп Ердоган - Али Язъджъ. Те и още 15 високопоставени офицери, командващи различните войски, са сочени за основните организатори на пуча, ръководени според Анкара от проповедника Гюлен.

Обвинителният акт е близо 2600 страници и включва десетки обвинения, включително убийство на 251 цивилни и опит за убийство на президента. Съдът оневини 33-ма души, 27 са осъдени на затвор.

Оуз Алтънкайнак, министерство на отбраната: Днес Турция и турската правосъдна система издържаха един важен тест. След като се запознаем с пълните присъди, може и да обжалваме част от тях.

Делото в Синджан премина при засилени мерки за сигурност и беше проследено от правозащитни организации по целия свят. Повече от 20 хиляди души са осъдени по различни обвинения, във връзка с опита за преврат. При последвалата чистка, бяха уволнени хиляди държавни служители, включително 4000 магистрати.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари