Жена, преборила рака, дари чудотворна икона на софийския храм “Света Петка”

0

Иконата е осветена в манастира "Ксенофонт" при оригинала, където има хиляди свидетелства за чудотворни изцеления след молитвите

Икона на Свети Великомъченик Георги (Ксенофонтски) - Лечител, точно умалено копие на оригинала, който е атонския манастир "Ксенофонт", вече може да се види от 6 май (Гергьовден) в столичния храм "Св. Петка" (наричана Стара) в сградата на Софийска митрополия, пише вестник "24 часа".

Копието е безвъзмезден дар от жена, която твърди, че благодарение на молитвите към този светец се е излекувала напълно от рак на дебелото черво.

В знак на благодарност тя е решила да сподели това чудо със всичките хора, които имат нужда в здраве и спасение.

Иконата е осветена в манастира "Ксенофонт" при оригинала, където има хиляди свидетелства за чудотворни изцеления след молитвите, след като са се поклонили пред образ Св. Георги Ксенофонтски.

Според църковните жития по времето на иконоборството слугите на нечестивия цар, които унищожавали иконите, намерили иконата на св. вмчк. Георги и я хвърлили в огъня.

Боите на иконата закипели от горещината, но ликът на светеца останал неповреден от огъня.

Виждайки чудото иконоборците се ужасили, но не се вразумили. Един от тях , озлобен пронизал светата икона с ножа си и от нея, като от жив човек потекла кръв.

Кощунстващите обхванати от страх и избягали. С настъпването на тъмнината един благочестив християнин отнесъл светия образ до брега на морето и го предал на морските вълни, оставяйки го на волята божия.

Свети Георги насочил своя лик към Атон, където вълните грижовно го изнесли на сушата близо до сегашния манастир "Ксенофонт", където тогава се намирала малка обител, посветена на св. вмчк. Димитър Солунски.

Монасите посрещнали иконата с благоговение и радост, поставилия в храма, след което построили храм в чест на светеца. Когато по-късно манастир се разширил, той приел името на Свети великомъченик Георги Победоносец.

Точно копие на оригинала има и в Русе в църквата "Св. Георги". Благодарение на Балканското атонско сдружение, жителите и гостите на града имат възиожност да се поклонят и да се помолят пред чудотворния образ на светеца.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари