Железничарите се готвят за стачка

0
Искат незабавната оставка на ръководството на Националната компания „Железопътна инфраструктура"
Искат незабавната оставка на ръководството на Националната компания „Железопътна инфраструктура" Снимка: БТА / Архив

Искат незабавната оставка на ръководството на Националната компания „Железопътна инфраструктура"

Синдикатът на железничарите към КНСБ настоя за незабавната оставка на ръководството на Националната компания "Железопътна инфраструктура". В противен случай профсъюзът заплаши със стачни действия.

Само в национална компания "Железопътна инфраструктура" работещите са 10 300. В студ и пек те поддържат железопътните линии, за да пътуваме безопасно с влак.

Средната възраст на служителите е над 50 години. Сред тях около 500 души са пенсионери, защото няма кой да работи. Свободните места вече са над 1300, алармира синдикалистът Петър Бунев.

"След 3-4 години ще стигнем до това състояние, до което стигнаха болниците. Сега и да търсят сестри, просто няма да има кой да работи", коментира Бунев.

Причините са високите изисквания, ниското заплащане, извънредният труд и тежките условия за работа. За миналата година средната заплатата в Националната компания "Железопътна инфраструктура" е била с около 25% по-ниска от средната за страната. Вътре в компанията разликите в заплащането са огромни, твърди синдикатът.

В кратка позиция до bTV от "Железопътна инфраструктура" признават за проблема със заетостта. Служебният транспортен министър се е опитал да потуши напрежението в сектора.

"Разбрал съм пряко очи в очи какви са исканията, предстои подписване на колективен договор. Действително имат право да бъдат афектирани, но предстоят следващата седмица разговори, за да изчистим като цяло обстановката", каза Георги Гвоздейков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Подкрепям ги
    НКЖИ управата винаги са били хайдуци.Структура - яма,в която потъват много пари от край време.За качеството на поддръжката на жп трасето и за работягите - нъц.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, синът ми глътна 1 лев, ще умре ли?
- Глупости, колко депутати се нагълтаха с милиони, даже разстройство нямат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари