Затлъстели мъже и жени вече ще може да работят в МВР

1
МВР отваря вратите си за кандидати със затлъстяване и лека форма на далтонизъм
МВР отваря вратите си за кандидати със затлъстяване и лека форма на далтонизъм Снимка: МВР

МВР отваря вратите си за кандидати със затлъстяване и лека форма на далтонизъм

Министерството на вътрешните работи (МВР) предлага революционни промени в медицинските изисквания за работа в системата. Проект за промяна на наредбата, публикуван за обществено обсъждане, предвижда да се допуснат кандидати със затлъстяване и лека форма на далтонизъм.

Досега лица с индекс на телесна маса (ИТМ) над 29,9 бяха автоматично отхвърляни, но новите правила ще позволят на комисия да преценява индивидуално всеки случай на затлъстяване с ИТМ до 34,9, стига да няма съпътстващи заболявания като хипертония, диабет или дислипидемия.

Това решение е мотивирано от нарастващия процент на затлъстяване в България и факта, че много хора с първа степен на затлъстяване нямат ограничения във физическото натоварване.

Промените засягат и кандидатите с далтонизъм. Досега те бяха категорично отхвърляни, но сега ще се прави индивидуална преценка и ще се допускат тези с леки отклонения в цветното зрение.

Наредбата затяга критериите за астигматизъм, но въвежда по-гъвкав подход към други често срещани състояния. Това е стъпка към модернизация на изискванията, като се вземат предвид съвременните медицински постижения и променящата се демография.

Предложените промени предизвикаха широк обществен дебат. Някои приветстват по-инклузивния подход, докато други изразяват опасения относно ефективността на служителите със здравословни проблеми.

Очаква се окончателното решение за промените в наредбата да бъде взето след общественото обсъждане. Ако бъдат приети, те ще отворят вратите на МВР за по-широк кръг кандидати, което може да доведе до по-голямо разнообразие в системата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 8
    9
    Roni
    Егати простотията,и дебели итльсти и прости,това са полицаите,да ти се повръща от тях,нали трябва да са слаби да бягат,да гонят престъпници,да скачат,като са дебели прасета,как ще се движат???Идиоти...
  • 12
    8
    Глупости
    " Това решение е мотивирано от нарастващия процент на затлъстяване в България и факта, че много хора с първа степен на затлъстяване нямат ограничения във физическото натоварване." Да разбирам ли, че щом повечето хора си пийват така или иначе по 2-3 ракии и сядат зад волана, без особено да им влияе, ще е разрешено да си пийват по 2-3 е ще си карат? Примери от този сорт има достатъчно, що за глупости са това...
  • 7
    7
    daskal
    Ако става дума за полицаи, мисля, че не е правилно. Оперативните ченгета на улицата трябва да са във форма. Но в МВР не работят само такива, нали?
  • 10
    6
    Браво,бе!
    Т Колев пееше :"кога ще ги стигнем американците?"Е,стигнахме ги.Престъпниците трябва да почерпят.Сега полисмените ще хващат на босия цървула.
  • 10
    5
    Ужас!!
    Нали уж държавата има политика за превенция на затлъстяване, сърдечно-съдови болести и прочиие, а сега излиза, че ще толерира не само наднорменото тегло, а затлъстяването, което вече е диагноза!? Да вземем мъж на 41 год., висок 175 см с тегло 107 кг - ИТМ е точно 34,9 и влиза в графа затлъстяване. Нормалното и здравословно тегло на този мъж би трябвало да е 65-80 кг. с ИТМ 21-26. Кой ще тръгне с такова тегло да гони престъпник, да пази обществения ред ....Който ги измисля този нормативни уредби си избива комплексите на "слабичък" чичак, иначе няма друго обяснение! Жалко! Едно време имахме и МВР, и спец отряд, и служби за пример, сега гащници.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Момченце слушайки опера се обръща към майка си:
- Ако викаме така, нас в детската градина ни наказват.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари