Заснеха птица от рядък вид в Родопите

2
Заради топлата зима брачният сезон при глухарите започна по-рано
Заради топлата зима брачният сезон при глухарите започна по-рано Видео: NOVA

Заради топлата зима брачният сезон при глухарите започна по-рано

Започна брачният сезон при глухарите - едни от най-потайните представители на птичия свят. В ранните часове в Родопите вече може да се чуе песента на мъжкарите, която много наподобява почукване, което се разнася на далече.

Вероятно по-ранното начало на този брачен период се дължи на топлата зима”, коментира директорът на ЮЦДП - Смолян инж. Здравко Бакалов, предаде NOVA.

Именно в Родопите вече са заснети първите за годината кадри на този особен период в живота на глухарите.

По време на пролетното ухажване мъжките глухари се настаняват в короната на някое дърво и започват да „токуват” в часовете преди изгрева. Брачният зов при птиците се нарича „токуване” и е характерен звук, който прилича на почукване. При тихо време може да се чуе на 200-300 метра.

Глухарите са популярни като изключително потайни птици. Малцина имат шанс да ги срещнат в дивата природа. Дължат името си на момента, когато „токуват”. В тези секунди за кратко мъжката птица не чува нищо от околната среда. Защитени са като застрашен от изчезване вид в Червената книга на България. Живеят в стари иглолистни гори и обикновено са индикатор за това, че гората е запазена в естествения си вид. У нас Родопите имат най-голям запас от глухари и по тази причина специалистите в горските стопанства ограничават всички свои дейности около „токовищата” - местата, където глухарите се ухажват.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    фена на Путин
    Калмарите в Родопите ако я барнат, ще я токуват в тенджерата. То затова Родопите са почти без дивеч. Всичко диво е подложено на обстрел там.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари