Защо цените на едро са ниски, а в магазина е скъпо

1
Предлагането значително надвишава търсенето
Предлагането значително надвишава търсенето Видео: NOVA

Предлагането значително надвишава търсенето

Пазарите на едро и най-вече борсите индикират тенденция към понижаване на цените. Предлагането значително надвишава търсенето. При по-малките пазари, като обикновените магазини, обаче се натрупват и много други разходи – за съхранение, транспорт, търговски надбавки, печалби. В сравнение с цените на едро, тези на дребно претърпяват изменения. И цените по магазините са доста по-високи от тези на едро. Това е съвсем нормално, както по света, така и в България. Това каза Васил Симов, главен изпълнителен директор на Софийската стокова борса.

Според него магазинните мрежи имат и други допълнителни разходи за опаковка на стоките, изнасяне на щандове, определяне на промоции, плащане на заплати на служителите, разходи за електроенергия в магазинните помещения.

„Когато една държава е в по-затруднено икономическо положение, поради слабата производителност на труда, влиянието на военните действия в близост до нас и политически сътресения, усилва повече тези надбавки, които се слагат в цената на стоката в магазините на дребно”, посочи Симов по NOVA.

По думите му страните в Атлантическото крайбрежие, които са най-големите износителки на пшеница – Франция, Германия и САЩ, създават тенденцията към понижаване на цената на пшеницата, тъй като предлагането в световен мащаб е огромно и надвишава търсенето.

За България – имаме пет пъти по-голяма реколта на пшеница, отколкото е необходима за изхранването на населението и за фураж за животните. Голямото количество на пшеница е за износ и оттам идват добрите постъпления, както за зърнопроизводителите, така и за държавата като бюджет”, каза още Симов.

Експертът обясни, че съществува дисбаланс между субсидиите, които се изплащат на декар за пшеница, царевица, слънчоглед, и тези, които се изплащат за плодове и зеленчуци. По този начин България от един потенциален износител, се превръща в абсолютен вносител от съседни държави.

Симов добави, че цената на друга основна суровина – олиото, е по-ниска, спрямо миналата година. Това се дължи на факта, че производството на слънчоглед в световен мащаб, е по-голямо от миналата година и затова цените са по-ниски. Тази тенденция обаче е противоположна спрямо цената на петрола, която стремглаво се покачва. Захарта пък е малко по-ниска от миналогодишната, в рамките на 4-5%.

При цената на едро има добра перспектива за потребителите, но за магазинната мрежа – зависи от много други фактори. Въпреки това, предстои затопляне, а това означава, че през летните месеци повечето стоки поевтиняват”, уточни той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Балканеца
    ГлаДният изп директор на Софийската стокова борса ще ни обясни ли разликата между търговска надбавка и печалба, че нали и двете са от причините за голямата разлика в цените на едро и дребно. Също така, колко са се увеличили разходите за транспорт и съхранение за последните 2 години? Май с николко. Увеличените разходи за опаковка на стоките (които сигурно се доставят неопаковани) и изнасяне на щандове няма да коментираме. Но пък предполагам, че разходите за определяне на промоции са непосилни за търговеца на дребно. Абе тия съвсем за малоумници ни вземат вече. Какви ли не глупости са готови да дрънкат, само и само да се опитат някакво извинение да намерят за източването на хората.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари